Μακεδονικό: Το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια

Μακεδονικό: Το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια

Ένα σκληρό παρασκηνιακό πόκερ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στόχο να βρεθούν «χρυσές εφεδρείες» τόσο από τον πάγκο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων για να στηρίξουν μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων, καθώς είναι πλέον θέμα χρόνου η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών.

Σε μια πρώτη -προφορική- συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των «8» που αποσπάστηκαν από τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό VMRO-DPMNE, αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος στα Σκόπια.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών που θα προωθηθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν μέσα στην ημέρα.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, φαίνεται να ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεδομένου ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία ότι και άλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εκτός απροόπτου, οι προτάσεις της κυβέρνησης θα κατατεθούν για τις μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα θα κατατεθούν εντός της ημέρας. Σε αυτές, πάντως, υπάρχει η πρόβλεψη για αντικατάσταση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά και ιστορικοί προσδιορισμοί σχετικά με τις αποφάσεις του ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας»). Για την Αθήνα είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στη μακεδονική/βορειομακεδονική εθνικότητα (citizenship) και εθνότητα.

Τα σχέδια αυτά των τροπολογιών του Συντάγματος θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του σώματος. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω προσχέδια, εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για κάθε τροπολογία χωριστά, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και υπό το πρίσμα αυτό η «μπάλα» έρχεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που παρά τα γνωστά προβλήματα θα πρέπει να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή.

Το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση
Ένα σκληρό παρασκηνιακό πόκερ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στόχο να βρεθούν «χρυσές εφεδρείες» τόσο από τον πάγκο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων για να στηρίξουν μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή, στην περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας υλοποιήσει την απειλή του και αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Κάποια στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι εδώ και καιρό μακριά από το κόμμα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κάνει ήδη συζητήσεις για να στηρίξουν την κυβέρνηση με αντάλλαγμα μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι με το ένα πόδι εκτός κόμματος αν και αποφεύγει να μιλήσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στηρίξει την κυβέρνηση και θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε τομέα της Β’ Αθήνας. Τώρα αν η φυγή του από τους ΑΝΕΛ γίνει νωρίτερα από τον Μάρτιο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση του όλο αυτό το διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, η οποία έχει αποστασιοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ και το όνομά της «παίζει» τόσο για το δήμο της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το Επικρατείας. Εχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που εκλαμβάνεται ως ψήφο στήριξης όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Ο Κώστας Ζουράρις μπορεί να λέει ότι δεν θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας, όμως, στο Μαξίμου τον μετράνε στη δεύτερη πλειοψηφία, αυτή της στήριξης για να μην πέσει η κυβέρνηση. Και μπορεί ο άλλοτε υφυπουργός Παιδείας να βρεθεί σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Οσο για τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, τα τυπικά απομένουν για την έξοδό του από τους ΑΝΕΛ. Η «εντολή» που έδωσε ο Καμμένος στον Τσίπρα να τον «τελειώσει» από την κυβέρνηση δεν έγινε αποδεκτή, ο Κουίκ παραμένει κι εντείνει τις επαφές του για να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του υφυπουργού, Βασίλης Κόκκαλη, ο οποίος περιμένει να δει τις εξελίξεις, δεν θα ψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών ωστόσο, φαίνεται να συγκλίνει κι αυτός προς την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ και τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διεύρυνση
Το σχέδιο του Μαξίμου για στήριξη της συμφωνίας ωστόσο δεν περιορίζεται στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Προσεγγίσεις έχουν γίνει και σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Οι δύο τους ή ο ένας μόνο θα ψήφιζαν τις Πρέσπες αλλά και μια ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

Επαφές με το καραμανλικό στρατόπεδο έχουν γίνει τελευταία από στελέχη κοντά στον πρωθυπουργός. Για παράδειγμα, η Κατερίνα Παπακώστα και το κόμμα της είναι πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου πατά πόδι και στην κεντροαριστερά. Αλλωστε η υπουργοποίηση των κυριών Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά αυτή ακριβώς την έννοια είχαν. Πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης και ίσως και κάποιοι εντός του ΚΙΝΑΛ που δεν έχουν θέση πλέον στο κόμμα και «γκρινιάζουν» γιατί η Φ. Γεννηματά έχει επιλέξει σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ουσία είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν λίστες «προθύμων» βουλευτών και στελεχών από άλλους χώρους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πυκνοί πολιτικά κι αν οι εκλογές γίνουν τελικά τον Μάιο τότε οι ετοιμασίες για τις κρίσιμες συνεδριάσεις στη Βουλή, θα εντατικοποιηθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ