Το αίμα στην αρένα που θέλει να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας ένα κλίμα ακραίας πόλωσης, το δίνει απλόχερα η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για θέματα υγείας. Όχι όμως και για τη Novartis καθώς η κυβέρνηση το κρατά ως «άσο» στο μανίκι της προκειμένου να το ρίξει στο δημόσιο διάλογο προκαλώντας «χιονοστιβάδα».
Το «δόγμα Πολάκη» και η επιχείρηση «Κορυδαλλός» πλανάται πλέον πάνω από το πολιτικό σύστημα στην πολύμηνη προεκλογική περίοδο που ακολουθεί. Όπως είχε πει πρόσφατα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είναι «μπρουτάλ» ο τρόπος που εκφράζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη λαϊκή βούληση.
Ο κύβος ερρίφθη. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να εφαρμόσει πλήρως τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή.
Κι αν η περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν… εύκολη, μιας και είναι εκτός πολιτικού στίβου (αν και κόστισε στο Κίνημα Αλλαγής η δημοσιότητα που πήρε), οι υποθέσεις των πέντε πρώην υπουργών, τεσσάρων από τη Νέα Δημοκρατία κι ενός από το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να προκαλέσουν οξύτατες πολιτικές συγκρούσεις.
Το αίμα στην αρένα που θέλει να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας ένα κλίμα ακραίας πόλωσης, το δίνει απλόχερα η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για θέματα υγείας. Όχι όμως και για τη Novartis καθώς η κυβέρνηση το κρατά ως «άσο» στο μανίκι της προκειμένου να το ρίξει στο δημόσιο διάλογο προκαλώντας «χιονοστιβάδα».
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Νέων», με το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία θα προτείνεται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πέντε πολιτικών προσώπων, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει περαιτέρω έρευνα, σε ποινική βάση, για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, βάζοντας «φωτιά» στο ήδη θερμό πολιτικό σκηνικό και επενδύοντας στη στρατηγική της έντασης με ορίζοντα τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», τα μέλη της πλειοψηφίας έχουν καταλήξει ότι στο σχέδιο του πορίσματος, που θα παρουσιάσουν εντός των προσεχών ημερών στα κόμματα, θα περιγράφονται οι ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων για τα οποία κρίνουν απαραίτητο να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή προκειμένου να αποδώσει ή όχι κατηγορίες. «Η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να αποδώσει το τάδε αδίκημα προς τον τάδε υπουργό, μπορεί όμως να περιγράψει τις ευθύνες του, τις οποίες θα αξιοποιήσουν η Δικαιοσύνη και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για να αποδώσουν τις ποινικές κατηγορίες» έλεγε συγκεκριμένα στην εφημερίδα παράγοντας της πλειοψηφίας που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου πορίσματος, το οποίο θα συζητηθεί κλιμακωτά, ανά υπόθεση, από την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα πρόσωπα
Οι ευθύνες των οποίων αναμένεται να αποτυπώνονται και να εξατομικεύονται στο σχέδιο πορίσματος ως εξής:
– Για τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά) Αδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις.
– Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Σαμαρά) Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.
– Για τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο (επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου) και Μάκη Βορίδη (επί κυβέρνησης Σαμαρά) για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.
– Για τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) και νυν κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων την προμήθεια αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων για τη γρίπη (κόστους 200 εκατ. ευρώ), τις θερμικές κάμερες που αγοράστηκαν για να εντοπίζουν κρούσματα πυρετού και τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια, τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες, καθώς και το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Παρά το γεγονός ότι η διαλεύκανση υποθέσεων που έχουν κινήσει δικαστικές έρευνες κι έχουν έρθει στη Βουλή, είναι απαραίτητο συστατικό για να προχωρήσει η δημοκρατία, εντούτοις η κυβέρνηση δείχνει να «εργαλειοποιεί» τη Δικαιοσύνη.
«Ξεχνούν» τα δικά τους σκάνδαλα
Ανασύρει παλαιές υποθέσεις κι ετοιμάζει σκηνικό νέων διώξεων και για τη Novartis, με στοιχεία εξαιρετικά σαθρά που βασίζονται σε «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ερμηνείες.
Και την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου και οι λαλίστατοι υπουργοί της… κάθαρσης «ξεχνούν» να αναζητήσουν ευθύνες για υποθέσεις που βαρύνουν δικά τους στελέχη.
Για παράδειγμα δεν έχουν απαντήσει ποτέ στην κυβέρνηση γιατί εξαιρέθηκε από τις έρευνες ο πρώην υπουργός Υγείας. Π. Κουρουμπλής.
Δεν έχουν συναινέσει στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για υποθέσεις όπως η ωμή παρέμβαση Πολάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε για την απόπειρα πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Δεν υπάρχει καμιά κινητικότητα βεβαίως ούτε για τις σοβαρές καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων από τον Τζ. Σόρος ή για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων. Καταγγελίες που κουκουλώνονται σκοπίμως και με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή ουσιαστικά επιχειρείται να ξεχαστούν.
Δεν έχει κάνει οτιδήποτε το Μαξίμου για τις καταγγελίες που έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές, σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια άνω του 1.6 δις ευρώ για τους πρόσφυγες. Ούτε υπήρξε κινητικότητα στη Δικαιοσύνη για τις ευθύνες που μπορεί να έχουν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι για το σκάνδαλο της Folli Follie.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: Ακραία πόλωση και ταυτόχρονα διχασμός στην κοινωνία. Από τη μια είναι οι «αδιάφθοροι, οι καθαροί», που όπως έχει πει ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να είπαν ψέματα ή να παραπλανήθηκαν αλλά δεν έκλεψαν. Κι από την άλλη το παλαιό πολιτικό σύστημα που «τσουβαλιάζεται» ως διεφθαρμένο, βρόμικο και προκλητικό. Αυτό το «τσουβάλιασμα» και οι καταγγελίες επί δικαίους και αδίκους θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Οι οποίες θα γίνουν, όπως έλεγε παλαιός κοινοβουλευτικός, παρουσία… εισαγγελέων. Θέλοντας να δείξει ότι το πολιτικό σύστημα θα είναι όμηρος κατευθυνόμενων διώξεων και στοχοποιήσεων πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε μιλούν για την παρ’ όλιγο πώληση του «Ελ. Βενιζέλος» σε εξευτελιστική τιμή ή για την υπόθεση του Θριασίου όπου αναμένεται να το «σηκώσει» η ΝΔ.
Αντιδράσεις
«Αυτοί είναι τίτλοι τιμής πια για μένα. Έχω παράσημα πια στην πολιτική στοχοποίηση με σάπιες καταγγελίες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία οδηγεί σε Προανακριτική για πέντε πρώην υπουργούς.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι τις πιο βαριές καταγγελίες για τα δικά τους πεπραγμένα στην εξουσία τις κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε με την ΕΡΤ.
Περιμένω να φέρουν και την υπόθεση Novartis με διάφορα προσχήματα χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Για «γελοίο πόρισμα» από «γελοίους ανθρώπους» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία οδηγεί σε Προανακριτική για πέντε πρώην υπουργούς.
«Πόρισμα από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή που να οδηγεί σε προσωποποιημένες ευθύνες οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου δεν μπορεί να υπάρξει», είπε στο Open ο Άδωνις Γεωργιάδης.