Οι σεισμολόγοι όσο περνούν οι ώρες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα ήταν ο κύριος
Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, προκαλώντας ρωγμές σε ορισμένα κτίρια αλλά και ζημιές σε καταστήματα.
Οι σεισμολόγοι όσο περνούν οι ώρες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα ήταν ο κύριος. Το εντυπωσιακό που καταγράφεται στη μετασεισμική ακολουθία η οποία κρίνεται φυσιολογική από τους επιστήμονες, είναι ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
«Έχουμε πληθώρα μικρότερων σεισμών που ακολούθησαν τα 6,4 Ρίχτερ. Δεκάδες μετασεισμοί ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ ενώ αρκετοί ακόμη ήταν μικρότερης έντασης» δήλωσε στο in.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως τις επόμενες ώρες και ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο μετασεισμό.
Κατά τα λοιπά, το νησί προσπαθεί να ξαναμπεί στους κανονικούς του ρυθμούς ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα μετέχουν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Άκη Τσελέντη που μίλησε στο «Open», τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι ισχυρούς μετασεισμούς ακόμη και πάνω από 5 Ρίχτερ ή έναν ισχυρό μετασεισμό έως 5,8 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλες τις βασικές δομές του νησιού από κλιμάκια μηχανικών του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κτίρια του νησιού εντοπίζονται προβλήματα. Ομάδες μηχανικών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα για τα οποία υπάρχουν ζητήματα με ρωγμές.
Πάντως, ο σεισμός που έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, άφησε πίσω του ζημιές στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων, πολλές τζαμαρίες από καταστήματα έσπασαν, ενώ υπήρξε καθίζηση στον τραπεζοειδή στο λιμάνι, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.
Ζημιές που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκτιμηθεί, υπάρχουν στο καστρομοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο Σταμφάνι Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Άντεξε το νησί
Εάν ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συμβεί σε μία άλλη περιοχή, τότε πιθανότατα να είχαμε σοβαρές καταστροφές, αναφέρουν οι επιστήμονες. Τα σπίτια στη Ζάκυνθος όμως, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 χτίστηκαν με βάση αυστηρούς αντιεσεισμικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αντέχουν ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ζημιές.
«Η εικόνα στο νησί είναι καλή, τα όποια προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε» ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στο in.gr o αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Λευτέρης Νιοτόπουλος.
Τόνισε ακόμη πως οι μηχανικοί ελέγχουν τις βασικές δομές του νησιού, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο καθώς και το οδικό δίκτυο. «Με ομάδες που έχουν στηθεί από τους μηχανικούς της Περιφέρειας , του Δήμου και του ΤΕΕ γίνονται έλεγχοι στις βασικές δομές. Ακολουθούν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες ώστε τη Δευτέρα να μπούμε σε μία κανονικότητα. Επίσης δημιουργούνται δύο ξεχωριστές ομάδες προκειμένου να ελεγχθούν σπίτια και καταστήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αγωνία για το «Ναυάγιο»
Νωρίτερα, άντρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν αυτοψία στην παραλία «Ναυάγιο» προκειμένου να δουν την κατάσταση της διάσημης παραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν νέες κατολισθήσεις στην παραλία.