«Για εμένα έχει λήξει το θέμα, δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», είπε ο πρωθυπουργός.
Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το αίτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του.
«Για εμένα έχει λήξει το θέμα, δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια. Ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε έναν φάκελο με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό. Θα τη διαβάσω όταν επιστρέψω», πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM.
Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κοτζιάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο στο υπουργείο Εξωτερικών και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, ενώ σημείωσε πως θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ερωτηθείς για τη στάση του Πάνου Καμμένου, επεσήμανε ότι στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε πως «θα έλεγα σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα περί εκλογών να παίξουν κανένα ΛΟΤΤΟ, μπορεί να είναι πιο τυχεροί εκεί».
Σε ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, επεσήμανε ότι «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους στήριξης της Βουλής».
Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη για μερική περικοπή τους. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν το Eurogroup αποφασίσει πως πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις, συνέστησε υπομονή και τόνισε ότι δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.
Για το προσφυγικό, σημείωσε ότι «τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών, με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».
Για το Brexit ο κ. Τσίπρας, ανέφερε πως η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε ένα κρίσιμο σημείο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι προσωρινό. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», συμπλήρωσε.