Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καταλάβουν και να ερμηνεύσουν τον πρωθυπουργό, γιατί επέλεξε να συνεχίσει την πορεία του χέρι - χέρι με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος συχνά πυκνά απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση
Αμηχανία για την επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Κοτζιά και την επικράτηση του Πάνου Καμμένου στην κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει μία εικόνα αποσύνθεσης ενώ ο πρωθυπουργός φαίνεται πως βρίσκεται σε μία ιδιότυπη ομηρεία.
Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καταλάβουν και να ερμηνεύσουν τον πρωθυπουργό, γιατί επέλεξε να συνεχίσει την πορεία του χέρι – χέρι με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος συχνά πυκνά απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, και δεν κράτησε τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφραζε την κεντρική κυβερνητική γραμμή για το θέμα.
Πολλοί από το κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι η απόφαση του πρωθυπουργό να υποκύψει στους εκβιασμούς Καμμένου, θα έχει αρνητικές συνέπειες για το πολιτικό του μέλλον. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη ενώ το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. Μπορεί αυτή τη στιγμή τα στόματα να μην «ανοίγουν» ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι με την πρώτη ευκαιρία πολλοί θα είναι αυτοί που θα απασφαλίσουν για την επιλογή του πρωθυπουργού.
Πολλά στελέχη στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιλέγοντας να προχωρήσει με τον Καμμένο κερδίζει πολιτικό χρόνο με απρόβλεπτες συνέπειες όμως για το μέλλον. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τους επικρατές του υπουργού Άμυνας εντός ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί εφεξής διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές στο «Μακεδονικό».
Παρά τις όποιες προσπάθειες του κ. Τσίπρα να περάσει την εικόνα ότι όλα προχωρούν κανονικά, το βέβαιο είναι ότι η κυβερνητική συνοχή έχει διαρραγεί προ πολλού και φαίνεται πως ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρέμεται από μία κλωστή.
Το πρωί της Πέμπτης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την παραίτηση Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε να μείνει ο Καμμένος και να φύγει ο Κοτζιάς. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν κατανοεί τους λόγους παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικού. Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ακόμη πως μετά το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο, ο Καμμένος δεν πρόκειται να επαναλάβει τις απειλές του, εννοώντας προφανώς τη διαφωνία του για το «Μακεδονικό». Αν γίνει αυτό, πρόσθεσε, «τότε θα υπάρξει μείζον πολιτικό ζήτημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών που έχουν ρίξει κατά καιρούς «βολές» εναντίον του Πάνου Καμμένου, όπως ο Νίκος Φίλης.
Συμφωνία των Πρεσπών και συντάξεις καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιχείρησε – κατόπιν εορτής – να στείλει μηνύματα σε όσους σκέφτονται να πάνε κόντρα στην κεντρική κυβερνητική γραμμή για το «Μακεδονικό», φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα και οι εξελίξεις στα Σκόπια, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα.
Αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν βρεθεί η πλειοψηφία για τις Συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα – κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο – αυτομάτως, η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταστεί «νεκρή» τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.
Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει το μέρος Καμμένου στην κόντρα με Κοτζιά βλέποντας ότι ο υπουργός Άμυνας δεν θα χρειαστεί να κάνει – τουλάχιστον άμεσα – πράξη τις απειλές του περί αποχώρησης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της και στις συντάξεις. Αν καταφέρει να εξασφαλίσει ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1η Γενάρη του 2019, τότε είναι πιθανό να σκεφτούν το σενάριο των πρόωρων εκλογών.