Στον έντονο διάλογο που είχε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι του είχαν υποσχεθεί πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πήγαινε στη Βουλή μετά τις εκλογές.
Σε μια αποκάλυψη που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε και που αποδεικνύει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και για το «Μακεδονικό», προέβη χθες ο Πάνος Καμμένος. Στον έντονο διάλογο που είχε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι του είχαν υποσχεθεί πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πήγαινε στη Βουλή μετά τις εκλογές.
Ουσιαστικά δηλαδή το βάρος της ψήφισης ή όχι θα πέρναγε στην επόμενη κυβέρνηση ώστε και οι ΑΝΕΛ να γλιτώσουν από τη βάσανο της αποχώρησης από την κυβέρνηση αλλά και της διάσπασης, και ο Τσίπρας να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Το επίσης πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Καμμένος έδειξε προς τον Νίκο Κοτζιά ως προς την υπόσχεση να μην πάει η συμφωνία για κύρωση πριν από τις εκλογές. Κάτι που ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη θολούρα ως προς την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες.
Χαρακτηριστικά ήταν τα εξής λόγια των δύο υπουργών:
Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
– Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
Πέραν της εμφανούς ειρωνείας με την οποία αντιμετωπίζει τον Καμμένο ο υπουργός Εξωτερικών, έχει ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες να μάθουμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη όλη την αλήθεια. Αν δηλαδή όντως υποσχέθηκαν στον Καμμένο να τον απαλλάξουν προεκλογικά από το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αν πράγματι αθέτησαν τη συμφωνία, επομένως του… την έφεραν κατά το κοινώς λεγόμενο.
Αν ο Κοτζιάς και κατ’ επέκταση ο πρωθυπουργός είχαν τάξει στον υπουργό Αμυνας ότι δεν θα έρθει τώρα η συμφωνία, πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική μεθόδευση ώστε να περάσει η «καυτή πατάτα» στον επόμενο πρωθυπουργό. Αν στο Μαξίμου έκαναν σχεδιασμούς με βάση τις δημοσκοπήσεις τότε το πρόβλημα θα το μετέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ελπίζοντας ότι η φθορά θα ήταν τόσο μεγάλη που το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» θα ερχόταν πιο κοντά.
Από την άλλη μια τέτοια στρατηγική, σε συνεννόηση με τον Καμμένο, είχε στόχο και την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας και την πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ που θα είχαν ένα λόγο περισσότερο να λένε ότι αυτοί δεν επέτρεψαν να έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Στο δεύτερο σενάριο, αυτό που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη, δηλαδή να έρθει η συμφωνία προς κύρωση από την παρούσα Βουλή, είναι φανερό ότι Τσίπρας και Κοτζιάς «άδειασαν» τον Πάνο Καμμένο και γι’ αυτό είναι στα… κάγκελα. Περίμενε να μην έχει το βάρος της συμφωνίας στην προεκλογική περίοδο, αλλά δεν περίμενε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα αθετήσουν τη συμφωνία. Ετσι, ο Καμμένος βλέπει να χάνει βουλευτές και στελέχη, να πιέζεται από τη βάση που του απέμεινε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, και ο ίδιος να μη θέλει να χάσει την καρέκλα της εξουσίας ούτε μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, και για οποιονδήποτε λόγο, η σφαγή στο υπουργικό συμβούλιο αναδεικνύει την ολοφάνερη ρήξη στις σχέσεις Καμμένου – Κοτζιά. Αλλά και το γεγονός ότι ο Τσίπρας παίζει το ρόλο του κυανόκρανου προσπαθώντας να κρατήσει σε λογικά πλαίσια την αντιπαράθεση. Ο «πόλεμος» των δύο υπουργών είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί καθώς ο Καμμένος μπορεί να βρει έναν «βολικό εχθρό» και να επικαλείται την αθέτηση της συμφωνίας που λέει ότι έκαναν. Από την άλλη και ο Κοτζιάς μπορεί να στοχοποιεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι είναι «τζάμπα μάγκας» και «μακεδονομάχος» που φυγομαχεί όταν οι άλλοι προσπαθούν να κλείσουν μια εκκρεμότητα δεκαετιών.
Το πρώτο είναι ότι ο Νίκος Παππάς (ξανά)πήρε το μέρος του Πάνου Καμμένου «αδειάζοντας» τον Νίκο Φίλη ο οποίος είχε μιλήσει για «Ελληνα Σαλβίνι». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής προφανώς λειτουργώντας με εντολή Τσίπρα, πάει κόντρα στους «53+» και παρέχει κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο, αδιαφορώντας για το «τσαλάκωμα» του αριστερού προφίλ.
Το δεύτερο είναι ότι η στάση του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει αυτό που φαινόταν από την αρχή. Ότι εκτός απροόπτου θα πάει μαζί με τον Καμμένο, μέχρι το τέλος, μέχρι να ανοίξουν οι επόμενες κάλπες.
Οι δραματικοί διάλογοι στο Υπουργικό
– Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.
– Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!
– Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
– Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
– Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.
– Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
– Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση (κάνει αναφορά στα σχόλια περί Σαλβίνι από τον Νίκο Φίλη)
– Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.