Τρία τραγικά λάθη της κυβέρνησης που καταστρέφουν την εικόνα της χώρας

Τρία τραγικά λάθη της κυβέρνησης που καταστρέφουν την εικόνα της χώρας

Το προσφυγικό και οι εικόνες από τη Μόρια, η αλλοπρόσαλλη τακτική στην οικονομία και ο «τυφώνας Πάνος» έχουν βάλει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση αλλά έχουν κάνει ζημιά στην Ελλάδα

Τριπλό, απανωτό πλήγμα δέχεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Χωρίς αυτή τη φορά να αναζητούνται υπεύθυνοι και εξιλαστήρια θύματα αλλού, ισχύει η λογική «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί». Ωστόσο, αν για την κυβέρνηση είναι αδιάφορη η πολιτική ζημιά που μπορεί να υφίσταται, προσβλέποντας στην ομαδική λήθη των πολιτών, έχει μεγάλη σημασία το κόστος που πληρώνει η Ελλάδα. Από τα λάθη, τις παλινωδίες, την άγνοια και πολλές φορές τα πολιτικά παιχνίδια που γίνονται με το βλέμμα στις κάλπες.

Το πρώτο χτύπημα δόθηκε με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το αν θα κόψει ή όχι τις συντάξεις (που η ίδια ψήφισε ότι θα «τσεκουρώσει») σε συνδυασμό με την άγνοια που επικρατεί σχετικά με το πώς λειτουργούν οι αγορές, έχει φέρει σε δεινή θέση το ελληνικό χρηματιστήριο. Με τον Γενικό Δείκτη να «βολοδέρνει» γύρω στις 630 μονάδες και τις τράπεζες να έχουν απολέσει δισεκατομμύρια από την χρηματιστηριακή τους αξία, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να αντιδράσει. Την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε κλίμα πανικού με το Μαξίμου να «διαρρέει» έκτακτες συσκέψεις αλλά να μην μπορεί να σταματήσει την κατηφόρα. Κι ενώ είχε προειδοποιηθεί για το πρόβλημα που υπάρχει με τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο από την ΤτΕ όσο και από το ΔΝΤ, τον Μάριο Ντράγκι και όλους τους διεθνείς οίκους, δεν έκανε απολύτως τίποτε για να θωρακίσει τις τράπεζες.

Η «καθαρή» έξοδος

Κατηγορείται επίσης για το γεγονός ότι βιάστηκε να μιλήσει για «καθαρή έξοδο» θέλοντας να πουλήσει επικοινωνιακά το success story της. Ο συνδυασμός της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, της παροχολογίας χωρίς όρια, της επιχείρησης αθέτησης των συμφωνηθέντων που η ίδια υπέγραψε, λειτούργησαν αρνητικά. Οι αγορές έκλεισαν οριστικά, καθώς τα επιτόκια είναι απαγορευτικά, μια διαρκής συζήτηση με τους δανειστές για το τι θα γίνει στην οικονομία και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, δημιουργεί μια «θολούρα» για την επόμενη ημέρα ενώ το τραπεζικό σύστημα παραμένει «πληγή» που πρέπει να κλείσει με άμεσες κινήσεις τις οποίες οφείλεις να κάνει η κυβέρνηση.

Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η διεθνής οικονομική αναταραχή που απειλεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ευάλωτη ελληνική οικονομία. Δεν είναι απλά η σύγκρουση Ιταλίας – Κομισιόν, είναι και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία που αντικατοπτρίζονται στην εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η Wall Street.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις διεθνείς φουρτούνες που μπορούν να γίνουν τσουνάμι, ενώ η υπόθεση της Folli Follie καταρράκωσε την αξιοπιστία της χώρας.

Το δεύτερο χτύπημα, που προσβάλλει βάναυσα την Ελλάδα αφορά στο προσφυγικό. Εδώ και μερικές εβδομάδες η χώρα μπαίνει συνεχώς στα διεθνή πρωτοσέλιδα, είτε με την έρευνα που γίνεται για τα κονδύλια ύψους 1,6 δις ευρώ που δόθηκαν για πρόσφυγες και μετανάστες, είτε για τις εικόνες εξαθλίωσης και ντροπής από τη Μόρια. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία διαχειρίστηκε εκατομμύρια ευρώ, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς παρά τις μεγαλοστομίες περί ανθρωπισμού από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η εικόνα μιας χώρας που έχει πάρει τόσα πολλά χρήματα αλλά που δεν μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση σε μόλις 60-70 χιλιάδες ξένους, ασφαλώς και είναι προσβλητική.

Εξωτερική πολιτική … οπερέτα

Και το τρίτο, ίσως και πιο χτυπητό παράδειγμα κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας για τη ζημιά που προκαλεί είναι η απίστευτη εικόνα που παρουσιάζει η διπλωματία της χώρας.

Ένας υπουργός που δεν είναι καν αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, πηγαίνει στις ΗΠΑ, ως υπουργός Άμυνας και καταθέτει προτάσεις και σχέδια τα οποία είναι εντελώς αντίθετα από την επίσημη διπλωματία. Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα λέει ότι η πρότασή του δεσμεύει τον ίδιο, λες και η εξωτερική πολιτική είναι προσωπική υπόθεση και μπορεί κάθε κυβερνητικό στέλεχος να καταθέτει και από μία πρόταση.

Ειδικά όταν αυτή γίνεται σε ανώτερο επίπεδο και ειδικά στο αμερικανικό Πεντάγωνο, προσλαμβάνει άλλη διάσταση.

Είναι προσβλητικό συνολικά για την Ελλάδα να εμφανίζεται με τέτοια διγλωσσία και με τον πρωθυπουργό να δείχνει ότι δεν ξέρει τι κάνουν οι υπουργοί του.

Όταν μια κυβέρνηση, λοιπόν, με τα λάθη που έχει κάνει, κινδυνεύει να χάσει τις τράπεζες, να επανέλθει μια σοβαρή οικονομική κρίση, να χάσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να εμφανίζεται απάνθρωπη απέναντι σε δυστυχισμένους πρόσφυγες, τότε την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει ο πρωθυπουργός.

Σε πολιτικό επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν χάσει το μομέντουμ της εξόδου από τα μνημόνια και των παροχών που έχουν ανακοινώσει. Η εικόνα της κυβέρνησης είναι τραγική και όπως δείχνουν και οι έρευνες, μη αναστρέψιμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ