Στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Τράπεζα της Ελλάδας και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν να υλοποιήσουν μνημονιακές δράσεις. Οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων έχουν στις σημειώσεις τους συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους θα ζητήσουν αναλυτικότερα στοιχεία αλλά και απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης […]
Στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Τράπεζα της Ελλάδας και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν να υλοποιήσουν μνημονιακές δράσεις.
Οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων έχουν στις σημειώσεις τους συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους θα ζητήσουν αναλυτικότερα στοιχεία αλλά και απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την υλοποίηση των πολλών προαπαιτούμενων τα οποία παραμένουν ανοιχτά.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τους πιστωτές στην εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων. Οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης εφέτος και του χρόνου, οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο πεδίο των άμεσων φόρων και οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε στη συνέχεια οι δανειστές να χαράξουν τη διαπραγματευτική γραμμή τους.
Παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί – Ευρωπαίοι και Δ.Ν.Τ – έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητούν επιπλέον μέτρα, θα πρέπει να γνωρίζουν εάν είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
κυρίως για τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο στη διάρκεια του προγράμματος.
Επι τάπητος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει και εφέτος στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα που σημειώθηκε. Οι πιστωτές έχουν διαμηνύσει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση των δύο πλευρών και κοινή απόφαση και για το ύψος, αλλά και σε ποιους θα κατευθυνθεί το μέρισμα.
Σημειώνεται ότι η η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από πέρυσι ότι δεν θα δοθεί και πάλι ως έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, αλλά θα κατευθυνθεί σε άλλες δαπάνες, όπως είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και κοινωνικά επιδόματα.
Η Αθήνα επιδιώκει παράλληλα να «ξεκλειδώσει» όσο πιο γρήγορα η δεύτερη υποδόση καθώς οι δανειστές περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα οριστικά στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης της πρώτης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να εγκριθεί από τους θεσμούς η εκταμίευση του ποσού, το οποίο θα κατευθυνθεί και αυτό στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν τον Νοέμβριο, προκειμένου να κρίνουν αν μπορεί η αξιολόγηση να κλείσει εντός του 2017.
Πηγή: unfollow.com.gr