Ώρα μηδέν στο Μακεδονικό: «Δίχτυα» στην Αντιπολίτευση ρίχνει ο Ζάεφ – Εντείνονται οι πιέσεις από τη Δύση

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων όπου την ερχόμενη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις Συνταγματικές αλλαγές.

Αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη 80 από τους 120 βουλευτές  του κοινοβουλίου για τις Συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται  έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εν μέσω ασφυκτικών διεθνών πιέσεων προκειμένου να επικυρωθεί άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών και να μην χρειαστεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου των Σκοπίων η συζήτηση για τις Συνταγματικές αλλαγές. Ο Ζάεφ παρά τον τοίχο που έχει υψώσει η Αντιπολίτευση για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών – μετά και το δημοψήφισμα το οποίο στιγματίστηκε από τη μεγάλη αποχή – εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καταφέρει έστω και την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει τη στήριξη 80+1 βουλευτών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει 72 βουλευτές ενώ συνεχίζει το «φλερτ» με βουλευτές της Αντιπολίτευσης προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα ψήφισης των Συνταγματικών αλλαγών. «Έχω πίστη ότι το προοδευτικό στοιχείο θα επικρατήσει εντός του κοινοβουλίου, ακόμα και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα» ανέφερε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι οι πολίες έδωσαν τον οδικό χάρτη και τώρα αναλαμβάνουν οι θεσμοί.

Από την πλευρά του το VMRO μέσω του επικεφαλής του, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του για τη Συμνωνία των Πρεσπών, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι βρίσκεται στον «αέρα».

«Μύλος» ο κυβερνητικός συνασπισμός για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ώρα που στα Σκόπια ο Ζάεφ ψάχνει να βρει πρόθυμους βουλευτές να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, στην Ελλάδα η εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι τραγελαφική. Ο υπουργός Άμυνας από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται μίλησε για τη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση στη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ένα plan B.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Ο  κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Μπορεί πάντως ο Καμμένος να κάνει εξωτερική πολιτική παρουσιάζοντας plan B για το «Μακεδονικό» ωστόσο έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται το ενδεχόμενο – σε περίπτωση που περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων και δεν καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας – να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα θα ξεκαθαρίσουν πάντως τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα φανεί αν θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Αν όχι, τότε οι εκλογές στη γειτονική χώρα θα είναι προ των πυλών με τη διαδικασία για τη Συμφωνία των Πρεσπών να μετατίθεται για αργότερα.

Ασφυκτικές πιέσεις από τη Δύση

Αν και οι πιέσεις που είχαν προηγηθεί από τη Δύση πριν το δημοψήφισμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεχίζουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας από τους βουλευτές της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών. Η τελευταία «παρέμβαση» ήταν από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία με επιστολή της προν Ζ. Ζάεφ, σημειώνει ότι η συμφωνία προσφέρει ευκαιρίες για μια ιστορική συνεννόηση και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και αίρει ένα βασικό εμπόδιο καθοδόν προς την προσέγγιση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

Παράλληλα, παρακινεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. «Τώρα είναι πολύ σημαντικό να δρομολογήσετε τα επόμενα πολύ φιλόδοξα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα, ξεκινώντας τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο για τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από