Σε απελπισία η κυβέρνηση ψάχνει επενδυτές στην Ασία με… χορηγία Rothschild

Κατέστρεψαν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οι τράπεζες καταρρέουν και η κυβέρνηση κάνει ταξιδάκια χωρίς κανένα νόημα

Απεγνωσμένες προσπάθειες να προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα, κάνει η κυβέρνηση, πηγαίνοντας από τη μια πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη.

Το ταξίδι «γοητείας» των Αμερικανών επενδυτών από τον Αλέξη Τσίπρα στέφτηκε με… αποτυχία και τώρα σειρά παίρνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος o οποίος ξεκινά περιοδεία στη μακρινή Ασία. Θυμίζοντας το όχι και τόσο μακρινό 2015 όπου η τότε κυβέρνηση περίμενε τους Κινέζους για να φέρουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και να την απαγκιστρώσουν από τους δανειστές. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα φαίνεται και η απελπισία οδηγεί στα ίδια βήματα στο… δρόμο του μεταξιού που, όμως, είναι αδιέξοδος.

Ωστόσο, με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται στα Τάρταρα (νέα μεγάλη πτώση τη Δευτέρα), τις τράπεζες να είναι σε ισορροπία τρόμου, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στο 4,5% και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα πλήρως αρνητικό, είναι απορίας άξιον γιατί γίνεται αυτά τα ταξίδια.

Όπως γράφουν τα «Νέα» σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, όπου θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο, θα επιδιώξει να καθησυχάσει τους επενδυτές για την ελληνική οικονομία, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας για την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θα δει και τους δανειστές
Στο περιθώριο της Συνόδου ο έλληνας υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί για μια ακόμη φορά το ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών δεν περιμένει ότι το ΔΝΤ θα αλλάξει στάση από τη μια στιγμή στην άλλη. Το Ταμείο, αν και με περιορισμένο ρόλο στη μεταμνημονιακή εποπτεία, επιμένει στην εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ακύρωση ή αναστολή του μέτρου.

Στο Μπαλί, εκτός της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ και το «δεξί χέρι» αυτής, που ακούει στο όνομα Πολ Τόμσεν, πρόκειται να παρευρεθούν ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο στενός συνεργάτης του Μπενουά Κερέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (EuroWorking Group) Χανς Βίλμπριφ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης, και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι (Βοστώνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης».

Ο διεθνής τραπεζίτης Rothschild, λοιπόν, ανοίγει τις πόρτες των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές.

Όμως, πρόκειται για δώρο άδωρο μιας και η ίδια η κυβέρνηση έχει σαμποτάρει πλήρως το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα όταν βλέπει ότι από το 2014, όπου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο για το Ελληνικό, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μπλοκάρει τα πάντα, παρά τις πιέσεις των δανειστών να ξεκινήσουν οι εργασίες στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της χώρας.

Αλλά και οι εξελίξεις στις Σκουριές, με τα πίσω – μπρος της κυβέρνησης, τα επεισόδια, τις συγκρούσεις, τις μηνύσεις από την εταιρεία και γενικότερα την καταρράκωση της εικόνας στο εξωτερικό, αποτελούν αρνητικό επενδυτικό παράγοντα.

H μοναδική μεγάλη επένδυση που φαίνεται να προχωρά είναι αυτή στην Αταλάντη, ύψους 1,5 δις ευρώ, που πάει να πάρει ΦΕΚ, αλλά άγνωστο είναι πότε θα ξεκινήσει.

Ούτε βεβαίως οι τοποθετήσεις ξένων σε κρατικά assets που βγαίνουν στο σφυρί μπορούν να θεωρηθούν μεγάλη επένδυση.

Αντιθέτως, οι ξένοι αποεπενδύουν καθώς το λεγόμενο country risk κυριαρχεί. Η φυγή των ξένων funds από τις τραπεζικές μετοχές και τα «βαριά» χαρτιά στο Χρηματιστήριο, αποδεικνύει το φόβο που έχουν οι ξένοι για την ελληνική αγορά γενικότερα.

Μπορεί ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος να ικετεύουν για επενδύσεις, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ο τρέχων προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση των επενδύσεων κατά 11,8%, αλλά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε μείωση 7,8%. Το δε προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 αλλάζει το στόχο στο 0,8%.

Για να πιαστεί ο στόχος δηλαδή θα πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 10%, πρακτικά αδύνατο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Η βιαστική έξοδος από το μνημόνιο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας και χωρίς τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους διεθνείς κραδασμούς και τις «σκληρές» αγορές, φάνηκε τις ημέρες αυτές. Και πρόκειται για ένα από τα τραγικά λάθη που έκανε η κυβέρνηση η οποία αδιαφόρησε για τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η οικονομία.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ξανά με την ευγενική… χορηγία της Rothschild, ο Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι μόνη της ένα success story.

Είχε πει ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων funds και τραπεζών: «Προτεραιότητά μας η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας» ενώ υπογράμμισε πως «σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα», με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου.

Οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν τότε, ότι στη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές, το «ισχυρό χαρτί» της χώρας που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις. Συμπληρώνουν δε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Ελλάδα και έχει καθοριστική παρουσία (τριμερείς, τετραμερείς, Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων κλπ).

Ακόμη και στον κρίσιμο τομέα της αύξησης επενδύσεων ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Για ποια πολιτική σταθερότητα μπορεί να μιλά όταν ο ίδιος έχει κηρύξει άτυπη προεκλογική περίοδο η οποία μπορεί να κρατήσει έως κι ένα χρόνο; Και πως επικαλείται τη συμφωνία των Πρεσπών όταν οι ίδιοι οι όροι της έχουν βάλει φωτιά στη γειτονική χώρα κι έχουν προκαλέσει μεγάλο διχασμό και στην Ελλάδα.

Ο Τσίπρας μιλούσε στους επενδυτές στην Αμερική για επενδύσεις κι αυτοί τον ρωτούσαν πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, αν το επενδυτικό πλαίσιο θα επαναδιαμορφωθεί ώστε να γίνει ελκυστικό.

Μην ξεχνάμε τέλος ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για την οικονομική ελευθερία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες και μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση), ενώ συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σε κανένα τομέα δεν έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης η οποία επιλέγει τη δημιουργία «μαξιλαριών» μέσω της σκληρής φορολόγησης και την επιδοματική πολιτική που συνδέεται άμεσα με τις εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από