Ζάεφ: Εκλογές τον Νοέμβριο αν η αντιπολίτευση δεν συναινέσει στην τροποποίηση του συντάγματος

Ζάεφ: Εκλογές τον Νοέμβριο αν η αντιπολίτευση δεν συναινέσει στην τροποποίηση του συντάγματος

Το VMRO-DPMNE δηλώνει ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συναινέσουν στην τροποποίηση του συντάγματος.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, με αιχμή την έκβαση του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν στο δημοψήφισμα τη συμφωνία των Πρεσπών και να συναινέσει στην τροποποίηση του συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.

Χθες το VMRO-DPMNE εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα έχει αποτύχει λόγω της αποχής και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή». Σημείωσε δε ότι κανένας από τους βουλευτές του κόμματος δε θα συναινέσει στην τροποποίηση του συντάγματος.

Όσоν αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το VMRO-DPMNE ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου γενικού εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε αυτούς τους όρους του VMRO-DPMNE σχετικά με τη συμμετοχή του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα βουλευτική σύνθηση, ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη βουλή, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το κοινοβούλιο της γείτονος. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 80 βουλευτές. Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ