Βαριά τραυματισμένη βγαίνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Βαριά τραυματισμένη σε τρία συν ένα κρίσιμα μέτωπα, που θα κρίνουν και τις εκλογές, βγαίνει η κυβέρνηση σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Απανωτές ήττες που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και αδυναμία να διαχειριστεί επικοινωνιακά το Μαξίμου τα μείζονα προβλήματα.
Το πρώτο μέτωπο που χάθηκε ήταν το «Μακεδονικό» καθώς οι απανωτές προκλήσεις του Ζόραν Ζάεφ, στο δρόμο προς το δημοψήφισμα, «έκαψαν» το αφήγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα περί έντιμης κι επωφελούς συμφωνίας. Ο κόσμος διαβάζει καθημερινά τις αιτιάσεις των Σκοπιανών περί Μακεδονίας, ταυτότητας και γλώσσας. Ακούει τον Ζάεφ να λέει ότι κέρδισε τα όνειρα των προγόνων του και ταυτόχρονα βλέπει τον Ντιμιτρόφ να γίνεται… Τσίπρας και να λέει ότι ακόμη και το δημοψήφισμα να μην κερδίσουν θα στείλουν τη συμφωνία στη Βουλή.
Όμως, όλο αυτό το προεκλογικό επικοινωνιακό μπαράζ δηλώσεων για το «Μακεδονικό» έφερε μεγάλη αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς μπορεί να κάνει τους σχεδιασμούς του και να μετράει ψήφους στη Βουλή, όμως, στην κοινωνία είναι μειοψηφία και μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται μεγάλη κατάρρευση στις κάλπες λόγω της συμφωνίας. Βλέπουν τώρα ότι ακόμη κι η συμφωνία ήταν καλή και οι Πρέσπες έγιναν επικοινωνιακό σύμβολο, εντούτοις στην πορεία η επικοινωνία υποχώρησε και τη θέση της πήρε ο ρεαλισμός και συνεπακόλουθα η οργή.
Το δεύτερο μέτωπο, μια ακόμη ανοικτή πληγή για το Μαξίμου ήταν ξαφνικό. Αφορά την μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος κατά 7 δημοσιογράφων και τα όσα ακολούθησαν με τις συλλήψεις, την κράτηση στα Εξάρχεια, τον πολιτικό και δημοσιογραφικό σεισμό που δε λέει να κοπάσει.
Δεν είναι μόνον ότι η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο της διεθνούς κοινής γνώμης, ήρθε και το χαστούκι από το δημοσίευμα της Politico για έρευνα της OLAF σχετικά με τα κονδύλια για το προσφυγικό. Καθώς ο Καμμένος δεν μπορεί να κάνει… μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης είναι σίγουρο ότι και αυτός και όλη η κυβέρνηση θα πιουν μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της έρευνας. Που πήγαν τα 1,6 δις ευρώ για τους πρόσφυγες είναι το ερώτημα και κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί. Αλλά το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση έχασε για άλλη μια φορά το ηθικό πλεονέκτημα είναι αρκετό για να καταγράψει δεινή ουσιαστική και επικοινωνιακή ήττα.
Μάλιστα στο Μαξίμου φέρονται να είναι έξαλλοι με τον Καμμένο γιατί η δική του κίνηση με τη μήνυση έφερε το χαστούκι στην κυβέρνηση.
Τρίτη πληγή που δεν μπορεί να κλείσει, και ούτε πρέπει, είναι το Μάτι. Οι 99 νεκροί στοιχειώνουν την κυβέρνηση και όλους τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν συνδεθεί με την εθνική τραγωδία. Παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες να βγει η υπόθεση από το προεκλογικό κάδρο οι συγκινητικές ιστορίες των συγγενών των θυμάτων, η οργή για την καθυστέρηση στις έρευνες και μια διάχυτη αίσθηση ότι και αυτό το τραγικό γεγονός πάει να κουκουλωθεί από το πολιτικό – δικαστικό σύστημα, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Συντάξεις
Το τέταρτο και τελευταίο μέτωπο αφορά τις συντάξεις, ένα ζήτημα που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Το Μαξίμου προσπάθησε να εξασφαλίσει ένα θετικό νεύμα από τους δανειστές όσο νωρίτερα μπορούσε, όμως, οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τις 3 Δεκεμβρίου. Πλέον η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει προϋπολογισμό με τις περικοπές καταγεγραμμένες και να περιμένει το σήμα από την τρόικα. Αν δεν καταφέρει να κερδίσει την αναστολή των περικοπών οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να πάει σε μονομερή ενέργεια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπισή της χώρας από τις αγορές.
Αν πάλι μέχρι τέλος του έτους καταφέρει την ακύρωση, αναστολή η «σπάσιμο» των περικοπών σε τέσσερις δόσεις τότε δεν αποκλείεται να πάει σε εκλογές την πρώτη περίοδο του 2019 καθώς θα μπορεί προεκλογικά να «πουλήσει» μια σημαντική νίκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη θέλοντας να φτιάξει το προφίλ του σημαντικού ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα. Όμως, στο εσωτερικό η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να βγάλει την εικόνα του στιβαρού κόμματος που πάει «μπετόν» μέχρι τις εκλογές, η αλήθεια είναι διαφορετική. Και γκρίνιες ακούγονται για την επικοινωνιακή διαχείριση μειζόνων θεμάτων, και συγκρούσεις υπάρχουν με πρώτη αυτή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και μια αίσθηση ότι το κόμμα θα υποστεί μεγάλη ήττα στις εκλογές.
Κι όποιος ακούει τι λένε οι Συριζαίοι βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής βλέπει την απογοήτευση που υπάρχει και την αίσθηση ότι το «παιχνίδι» δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ακόμη κι αν ρίξουν όλα τα όπλα στο τραπέζι…