Εικόνες ντροπής: Δημοσιογράφοι στα κρατητήρια επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό

Μίκης Θεοδωράκης: «Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις»

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος μετά τη σύσωμη καταδίκη της προκλητικής ενέργειάς του να ζητήσει τη σύλληψη 7 δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», τρεις εκ των οποίων κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

Με συνεχή μηνύματα στο twitter ο υπουργός Αμυνας επιτίθεται κατά όσων πιστεύουν ότι πρέπει να μπει τέλος στο αίσχος του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους, έναν απαράδεκτο νόμο που έκανε χρήση και ο ίδιος για να συλληφθούν ο εκδότης και δημοσιογράφοι της εφημερίδας.

Παράλληλα, σε άλλο του μήνυμα λέει ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα κονδύλια για το προσφυγικό που έχουν «χαθεί» με άγνωστους τρόπους. Βεβαίως δεν απαντά για το που πήγαν αυτά τα χρήματα, αν και θα έπρεπε ως κυβερνητικός εταίρος και κορυφαίος υπουργός.

Εικόνες ντροπής

Οι εικόνες με τους δημοσιογράφους να βρίσκονται στο κρατητήριο και να τους παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα σα να είναι κοινοί εγκληματίες δείχνει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν ο Πάνος Καμμένος δεν υπέβαλε τη μήνυση εναντίον του αντί να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία. Να ζητήσει διάψευση του ρεπορτάζ της εφημερίδας, να απαιτήσει να βάλουν και τη δική του απάντηση στα όσα του καταμαρτυρούν κι αν το άρθρο δεν είναι σωστό να τους οδηγήσει στην τακτική δικαιοσύνη κι εκεί να βρει το δίκιο του.

Όχι, όμως, να απαιτεί τη σύλληψή τους με την αυτόφωρη διαδικασία. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη την οποία είδαμε και πολύ πρόσφατα με τη μήνυση που είχε καταθέσει ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης στην αναπληρώτρια τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος είναι σε δύσκολη θέση για μια σειρά από θέματα, γι’ αυτό λειτουργούν σπασμωδικά. Από τον βρόμικο παιχνίδι που παίζεται για το «Μακεδονικό», μέχρι την ντροπιαστική εικόνα της κυβέρνησης στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Ο πανικός τους είναι εμφανής διότι αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος τους εγκαταλείπει.

O Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να έχει ήδη αντιδράσει. Διότι ορθώς μπορεί να συναντιέται με θύμα της Χρυσής Αυγής και να δηλώνει ότι η «φασιστική βία δεν θα περάσει», όμως, οφείλει να καταδικάσει και την άλλη βία, αυτή που οδηγεί δημοσιογράφους στα κρατηρήρια.

Σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος καταδίκασαν τις προσπάθειες εκφοβισμού και φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου.

Πιο χαρακτηριστική όλων η παρέμβαση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Δήλωση Μίκη

Με δήλωσή του ζητεί να υπάρχει πλέον «δημοκρατική επαγρύπνηση» για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με ανάλογες διαδικασίες τονίζοντας ότι «η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων».

Προχωρά ένα βήμα παραπάνω δέ υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή του:

«Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Μίκης Θεοδωράκης

Τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, μετά τη μήνυση του Πάνου Καμμένου, επισκέφθηκε απόψε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του «τυποκτόνου νόμου» έχει δώσει δείγμα γραφής, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων».

Παράλληλα, ανέφεραν ότι «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες» και προσέθεταν: «στη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Οι άλλες αντιδράσεις

ΝΔ: Επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου, επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ

«Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμενου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» προσθέτει.

ΚΙΝΑΛ: Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Πάυλος Χρηστίδης.

«Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» καταλήγει.

Ποτάμι: Θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα

«H εικόνα των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί».

ΛΑΕ: Απαράδεκτες οι συλλήψεις και η κράτηση δημοσιογράφων

«Θεωρούμε νοσηρό σύμπτωμα που πλήττει την δημοκρατία την σύλληψη και κράτηση δημοσιογράφων, όπως τώρα συνέβη με τους δημοσιογράφους του »Φιλελεύθερου», μετά από μήνυση υπουργού για καταγγελίες που χρήζουν διερεύνησης και τεκμηριωμένης απάντησης και όχι εύκολης και μάλιστα με αυτόν τον ακραίο τρόπο αντιμετώπισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

«Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από