Λίγες ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και πολιτικό θερμόμετρο στη γειτονική χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο
Λίγες ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και το πολιτικό θερμόμετρο στη γειτονική χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο.
Μάλιστα, μέχρι και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις βρέθηκε στη χώρα για να προπαγανδίσει το «ναι», μιας είναι γνωστό ότι ΕΕ και ΗΠΑ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την συμφωνία, υιοθετώντας τρόπον τινά τη ρητορική του ο Ζόραν Ζάεφ «ή τώρα ή ποτέ».
Ωστόσο ακόμα και έτσι, μόνο «περίπατος στο πάρκο» δεν είναι για πρωθυπουργό των Σκοπίων το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών.
Πιέσεις από τη Δύση και χαμηλοί τόνοι από Ζάεφ
Ο Μάτις δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια, την προεκλογική περίοδο του δημοψήφισμα. Σήμερα, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκινάει την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πρώτο σταθμό τα Σκόπια και τελευταίο την Αθήνα. Οι επισκέψεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια σημασία που θα έχει η έκβαση του δημοψηφίσματος για τη Δύση.
Εξάλλου, έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο ποίος κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.
Από την άλλη πλευρά, ο Ζόραν Ζάεφ κράτησε αποστάσεις από τις καταγγελίες αυτές, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους. «Δεν έχω αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της ‘Μακεδονίας’ και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι ενάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως ό,τι εξηγεί τη φιλία στην ‘Μακεδονία’ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτό τον προσανατολισμό», είπε.
Aπό μια κλωστή το «ναι»
Οι σκοπιανοί πολίτες, δε, φαίνεται ότι ακόμα είναι σκεπτικοί, όσον αφορά την αποδοχή της συμφωνίας, μετατρέποντας έτσι το δημοψήφισμα σε θρίλερ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα mkd.mk, στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% απαντά «ναι», ενώ το «48,9%» λέει όχι.
Σε ό,τι αφορά δε την εθνοτική ανάλυση της ψήφου, στους Σλαβομακεδόνες το 33,5% λέει «ναι» στη συμφωνία και το 66,5% λέει «όχι». Αντίθετα, το 95% των Αλβανόφωνων τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενο τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσοστού 5% που ψηφίζει «όχι».
Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’» «όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.
«Πολύπλοκο και άγνωστο γεωπολιτικό σκηνικό»
Την ίδια ώρα, για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.
«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.
Το Politico δεν παραγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια εξηγώντας ότι, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη «Μακεδονία» σε κανονική χώρα, η Ρωσία από τη μεριά της έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.