Τέσσερα αμείλικτα ερωτήματα για το Μάτι ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση

Τέσσερα αμείλικτα ερωτήματα για το Μάτι ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση

Το κυριότερο συμπέρασμα της Επιτροπής που συστάθηκε από τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Κώστα Συνολάκη ήταν πως αν είχε γίνει έγκαιρα η εκκένωση του οικισμού, σίγουρα θα είχαν χαθεί λιγότερες ανθρώπινες ζωές

Τέσσερα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το πόρισμα της Επιτροπής Συνολάκη για το Μάτι στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να απομακρυνθεί ο κόσμος σε διάστημα 57 λεπτών έρχονται στο προσκήνιο και ζητούν ώστε και με καθυστέρηση απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Το κυριότερο συμπέρασμα της Επιτροπής που συστάθηκε από τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Κώστα Συνολάκη ήταν πως αν είχε γίνει έγκαιρα η εκκένωση του οικισμού, σίγουρα θα είχαν χαθεί λιγότερες ανθρώπινες ζωές.

Μετά τη δημοσίευση του πορίσματος εγείρονται τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει η κυβέρνηση.

– Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;

– Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;

– Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και κυρίως

– Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος καθώς κυβερνητικά στελέχη έχουν πει πολλές φορές μετά τη φονική πυρκαγιά ότι δεν υπήρχε χρόνος για ασφαλή εκκένωση της περιοχής.

Προσομοίωση της φωτιάς και η αντιμετώπισή της
Οι προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της. Γεγονός που θα μπορούσε άλλωστε να προβλεφθεί και χωρίς τα μοντέλα προσομοίωσης. Και αυτό καθώς με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφώρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 km/h και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος αυτός απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο της εκδήλωσής της.

Η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιά για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων είτε πεζή, είτε ακόμη και με αυτοκίνητα.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εναλλακτικά μοντέλα για την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτείτο για την εκκένωση της περιοχής.

Το μοντέλο (agent-based model Artisoc4.0) του Πανεπιστημίου Waseda της Ιαπωνίας που έλαβε υπόψιν του όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες της περιοχής, έδειξε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί κατ ελάχιστον μέσα σε 57 λεπτά μετά από έγκαιρη ειδοποίηση. Επιπλέον, προσομοιώσεις με το μοντέλο NETLOGO του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (Εικόνα 1) έδειξαν ότι η πεζή εκκένωση της περιοχής προς τις ακτές το αργότερο σε 83 λεπτά θα είχε επιτευχθεί, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς από την πυρκαγιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είχε δοθεί έγκαιρη εντολή στους κατοίκους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ