Αρχίζει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών – 2.300 σπίτια στο «σφυρί» τον Σεπτέμβριο

Αρχίζει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών – 2.300 σπίτια στο «σφυρί» τον Σεπτέμβριο

Νέο crash test την ερχόμενη Τετάρτη - Σε τέσσερις μήνες εκπνέει και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ξαναρχίζουν πάλι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μετά από ένα μήνα διακοπών. Και αυτή την φορά επιστρέφουν δυναμικά. Μόνο για τον Σεπτέμβριο έχουν αναρτηθεί 2.300 πλειστηριασμοί, ενώ από τις 21 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν βγει στο «σφυρί» 16.190 ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μετρά τέσσερις μήνες… ζωής. Η προστασία της ισχύει μέχρι και τις 31/12/2018 και εξασφαλίζεται μέσω αίτησης στο «Νόμο Κατσέλη».

Η εξάντληση των περιθωρίων προστασίας επέρχεται την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 90 δισ. ευρώ.

Το τραπεζικό απόρρητο

Και μέσα σε όλα αυτά από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο που αφορά τα NPL’s που βρίσκονται υπό την σκέπη του νόμου Κατσέλη. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη θα ισχύσει από τις 15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστωτές να έχουν πρόσβαση στην πλήρη πληροφόρηση για τα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη.

Το υποχρεωτικό άνοιγμα των περιουσιακών δεδομένων των οφειλετών που θα ισχύσει από τις 15 Σεπτεμβρίου, δεν είναι η μόνη αλλαγή που θα επέλθει στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε να αποκαλύψει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με μία σειρά μέτρων, στόχος είναι να απομονωθούν από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, όσοι τον έχουν χρησιμοποιήσει καταχρηστικά για να αποφύγουν την πληρωμή υποχρεώσεών τους στις τράπεζες.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ το 2019 θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.

Ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν το τραπεζικό σύστημα και φτάνουν στο 43,4% του συνόλου με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 27,6 δισ. ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν ήδη καταγγείλει δάνεια που πλησιάζουν στα 11,6 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται 3.000 πλειστηριασμοί. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ το 2019 θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.

Ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν το τραπεζικό σύστημα και φτάνουν στο 43,4% του συνόλου με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 27,6 δισ. ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν ήδη καταγγείλει δάνεια που πλησιάζουν στα 11,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τα ακίνητα που αναρτώνται στην πλατφόρμα eauction.gr, μόνο τα μισά ακίνητα βρίσκουν αγοραστή (περίπου το 55%), ενώ οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη την τελευταία στιγμή, είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ