Μπλακάουτ στην Αθήνα: Οι υποδομές καταρρέουν

Μπλακάουτ στην Αθήνα: Οι υποδομές καταρρέουν

«Έμφραγμα» στους δρόμους από τα φανάρια που δεν λειτουργούσαν, προβλήματα στις συγκοινωνίες με τρόλεϊ που έμειναν για ώρα ακινητοποιημένα και τη γραμμή 2 του μετρό να τίθεται εκτός λειτουργίας για αρκετή ώρα από το Σύνταγμα έως και τον Άγιο Δημήτριο, αλλά και πολλοί εγκλωβισμένοι σε ασανσέρ πολυκατοικιών, ακόμα και σταθμών του μετρό

Εικόνα χάους προκλήθηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής το μεσημέρι της Τετάρτης από το γενικό μπλακάουτ που σημειώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, βγάζοντας εκτός συστήματος αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

«Έμφραγμα» στους δρόμους από τα φανάρια που δεν λειτουργούσαν, προβλήματα στις συγκοινωνίες με τρόλεϊ που έμειναν για ώρα ακινητοποιημένα και τη γραμμή 2 του μετρό να τίθεται εκτός λειτουργίας για αρκετή ώρα από το Σύνταγμα έως και τον Άγιο Δημήτριο, αλλά και πολλοί εγκλωβισμένοι σε ασανσέρ πολυκατοικιών, ακόμα και σταθμών του μετρό.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 130 κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών, που προκλήθηκαν από το πρώτο μεγάλο μπλακάουτ στην Αττική μετά από αυτό της 12ης Ιουλίου 2004 λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την έντυπη έκδοση των Νέων.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ «οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε τρεις ζυγούς 150KV του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα».

Ενώ σε «αστοχία υλικού» απέδωσε τη βλάβη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. «Είχαμε μια αστοχία στη λειτουργία μετασχηματιστή στο κέντρο υψηλής τάσης στην Παλλήνη. Ένα βραχυκύκλωμα από μονωτήρα που έσπασε» είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ωστόσο η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς ερευνάται και τα αποτελέσματα αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά έντονο προβληματισμό δημιουργεί ότι η μεγάλη διακοπή ρεύματος έρχεται μόλις ένα μήνα μετά τη φωτιά στο Κέντρο Ελέγχου και Διανομής στον Άγιο Στέφανο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με τη συντήρηση του συστήματος.

«Στη δήθεν «μεταμνημονιακή» Αθήνα του 2018 βιώνουμε ελλείψεις της προπολεμικής Ελλάδας»

Για εγκατάλειψη της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

«Η εγκατάλειψη της ΔΕΗ από την κυβέρνηση οδηγεί σε συνεχή περιστατικά διακοπών ρεύματος που οδηγούν σε ολοένα και πιο χαοτικές και επικίνδυνες καταστάσεις για χιλιάδες απελπισμένους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «στη δήθεν «μεταμνημονιακή» Αθήνα του 2018 βιώνουμε ελλείψεις της προπολεμικής Ελλάδας. Εκεί μας οδήγησαν οι πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι διαχειριστικές τους ανεπάρκειες και στα ενεργειακά θέματα».

Και διερωτάται ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Τι πρέπει να γίνει επιτέλους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες από την έλλειψη αποτελεσματικού πλάνου συντήρησης και  ελέγχου των υποσταθμών της ΔΕΗ; Πότε το υπουργείο Ενέργειας θα ενσκήψει σοβαρά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ;»

Ενώ καταλήγει: «Η διαρκής απαξίωση της ΔΕΗ δυστυχώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, που μόνο τα υπερφίαλα διαγγέλματα του κ. Τσίπρα για καθαρές εξόδους δεν συμμερίζονται».

 «Υπάρχει υπερεπάρκεια ρεύματος»

Από την άλλη πλευρά καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει υπερεπάρκεια ρεύματος, καθώς η ζήτηση στα χρόνια των μνημονίων είναι μειωμένη» και συνέχισε: «Αν το σύστημα είναι υπό κατάρρευση οι πρώτοι που θα ανησυχήσουν είναι οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια».

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα Νέα, πηγές από το χώρο της ενέργειας τόνιζαν χθες ότι βλάβη σε μετασχηματιστή μπορεί να συμβεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο στην περίπτωση του μπλακάουτ της Τετάρτης δεν υπήρξε αυξημένη ζήτηση και υψηλά φορτία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τέτοια προβλήματα, καθώς η ζήτηση ήταν μόλις στις 5.900 MW.

Καμία βοήθεια στους επιβάτες του Μετρό

Ενδεικτικά του τι επικράτησε στους σταθμούς του μετρό κατά τη διάρκεια του μπλακάουτ είναι τα βίντεο που αναρτούν χρήστες των Social Media που δείχνει παντελή απουσία των υπαλλήλων, ενώ ελλείψει οποιουδήποτε φωτός ασφαλείας, οι πολίτες έψαχναν στα… σκοτάδια και με φακούς από τα κινητά τους να βρουν κάποια διέξοδο.

Χαρακτηριστική είναι επίσης μία ανάρτηση χρήστη του Facebook, που περιγράφει την κατάσταση που επικράτησε στον σταθμό της Ακρόπολης.

«Εντάξει, είπα να ΜΗΝ εκνευριστώ αλλά είμαι έξαλλη!

Πέτυχε τον γιο μου η διακοπή ρεύματος όταν ήταν μέσα στο μετρό, στο σταθμό της Ακρόπολης.

Μόλις μου περιέγραψε τι πανδαιμόνιο έγινε.

Κανείς αρμόδιος δεν έβγαλε ανακοίνωση για να ειδοποιήσει τον κόσμο τι έγινε. Ο κόσμος φοβήθηκε γιατί δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι δε τουρίστες είχαν κατατρομοκρατηθεί. Κανείς να τους οδηγήσει με ασφάλεια έξω. Δύο φώτα μόνο στις σκάλες. Σε όλες τις σκάλες.

Και σκέφτομαι τώρα εγώ με το φτωχό μου μυαλό: αν είχε γίνει κάτι σοβαρότερο, πχ πυρκαγιά, έκρηξη, τι ακριβώς θα έκαναν? Σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης υπάρχει? Π@π@ρια ε?

Τόσα χρόνια λειτουργίας αυτό το μετρό κι ακόμη δεν ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης? Το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι οι ηλίθιες μπάρες τους, αν κόβονται εισιτήρια, και αν τα γερόντια είναι όντως γερόντια και τα ταλαιπωρούν στα εκδοτήρια γιατί απλά αρνούνται να ενεργοποιήσουν το λογισμικό για μειωμένο εισιτήριο στα μηχανήματα?

Και απορούμε τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός στο Μάτι και γιατί κάηκαν τόσοι άνθρωποι?

Από τύχη ζούμε σε αυτή τη χώρα και είστε – οι κυβερνώντες διαχρονικά – τόσο αηδιαστικοί πια που δεν υποφέρεστε. Ειλικρινά, αν αυτό δεν είναι χυδαιότητα, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ