Μπαράζ επιθέσεων από την Τουρκία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς
Οργή επικρατεί στην Αγκυρα για την απόφαση του ΣτΕ να χορηγηθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρήκαν καταφύγιο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά το υπουργείο Εξωτερικών και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, που κλιμάκωσε τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της χορήγησης ασύλου είναι «παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας» εκ μέρους της Ελλάδας
«Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους πραξικοπηματίες είναι ένα ακριβές παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας, σε μια περίοδο που μιλάμε για εκ νέου οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και επιδεικνύεται κάθε είδους καλή πρόθεση» ανέφεραν αξιωματούχοι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Δεν μπορεί να αναμένεται καμία βελτίωση στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους τρομοκράτες που επιχείρησαν να υλοποιήσουν το πραξικόπημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσαν, για να καταλήξουν:
«Είναι προφανές ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε ότι όσοι πιστεύουν στις δημοκρατικές αξίες δεν μπορούν να δεχθούν την απόφαση της Ελλάδας.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε μύδρους κάνοντας λόγο για απόφαση – σκάνδαλο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε τονίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ αντιβαίνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο τούρκος πιλότος, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι είναι «μέλος της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».
Επιπλέον, σε ένα… παραλήρημα με διαδοχικά tweets ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Ομέρ Τσελίκ, τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών της Τουρκίας με αυτή την απόφαση. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό και ντροπιαστικό από το να υποστηρίζεις τρομοκράτες».
«H μάχη κατά των συνωμοτών θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε αρχές αντίστοιχες με αυτές της μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε ενώ σχολίασε πως «οι δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν τους συνωμότες του πραξικοπήματος ισοδυναμούν με την υποστήριξη της απόπειρας πραξικοπήματος».
Το ΣτΕ απέρριψε χθες το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το καθεστώς ασύλου το οποίο είχε χορηγηθεί στον τούρκο πιλότο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους άλλους επτά τούρκους αξιωματικούς.