«Καμπανάκι» διεθνών αναλυτών για την έξοδο από το μνημόνιο – Πανηγύρια από την κυβέρνηση

«Καμπανάκι» διεθνών αναλυτών για την έξοδο από το μνημόνιο – Πανηγύρια από την κυβέρνηση

Επιφυλακτικοί για τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας εμφανίζονται πολλοί αναλυτές.

Την ώρα που η Ελλάδα μετρά ακόμη τις πληγές τις από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 96 νεκρούς, την ώρα που εκατομμύρια έλληνες φορολογούμενοι ετοιμάζονται για τη «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε – όπως είχε πει εμφατικά ο πρωθυπουργός προεκλογικά – αλλά και τη στιγμή που διεθνείς αναλυτές και ξένα ΜΜΕ χτυπούν «καμπανάκι» για την μεταμνημονιακή εποχή, στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν λες και το τέλος του προγράμματος θα φέρει την «άνοιξη» στην ελληνική οικονομία.

Μπορεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση να «μαυρίζει» από εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών αλλά και από την καθημερινότητα των ελλήνων με τους δυσβάσταχτους φόρους, τα κυβερνητικά στελέχη όμως «διαβάζουν» διαφορετικά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, στρώνοντας το… χαλί – με το μάτι στις εκλογές – για φοροελαφρύνσεις.

Μπορεί η λήξη του μνημονίου να φέρνει χαμόγελα στην αυλή του Μαξίμου, ωστόσο οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες και δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς και φιέστες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα και τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, μέτρο το οποίο – όπως εκτιμούν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές αλλά και κόμματα – θα φέρει πολλά δεινά και θα καθηλώσει την ελληνική οικονομία.

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης που έχουν ξεκινήσει ήδη ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο, «θολώνει» και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αφενός χαρακτηρίζει επιτυχία την έξοδο από το πρόγραμμα , αφετέρου «ψαλιδίζει» τις κυβερνητικές προσδοκίες περί αναστολής της μείωσης των συντάξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το «καμπανάκι» που χτύπησαν μιλώντας στα «ΝΕΑ» 16 ειδικοί οι οποίοι αναφέρθηκαν στην μεταμνημονιακή εποχή. «Η Ελλάδα θα πρέπει στη νέα φάση που εισέρχεται από αύριο, να εξετάζει διεξοδικά και σε συνεννόηση με τους δανειστές την προσαρμογή υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή νέων πολιτικών» ήταν το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης Γκαμπριέλ Κολέτις υπογραμμίζει με τη σειρά του ότι «η χώρα θα βρίσκεται εφεξής στο έλεος των αγορών και θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια από εκείνα που απαιτούνταν από αυτήν στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που λήγει».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από το τελευταίο από τα τρία μνημόνια που της επιβλήθηκαν, στις 20 Αυγούστου, ωστόσο οι πληγές παραμένουν.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο εκ των τριών μνημονίων της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μετά από 9 χρόνια κρίσης, η οποία συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 25% και την υποχρέωσε να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες.

Οι πανηγυρισμοί καλά κρατούν
Την ίδια στιγμή πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τους πανηγυρισμούς για τη μεγάλο… έξοδο. «Καθαρή έξοδος σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα. Σημαίνει ότι παύει το καθεστώς της επιτροπείας και αποκτούμε τον έλεγχο της οικονομικής μας πολιτικής, έστω και με τον στενό κορσέ των πλεονασμάτων του 3,5% μέχρι το 2022. Δεν υπαγορεύονται πλέον από τους δανειστές μας νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας κι έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί με την κοινωνία όρθια, χωρίς όξυνση των ανισοτήτων και με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας χαράσσοντας έτσι τη γραμμή Μαξίμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας για την επόμενη μέρα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει και στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση αδικιών. Επίσης, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα στη διάρκεια της 8χρονης μνημονιακής κατάστασης στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ