Βίντεο δείχνει άνθρωπο που έχει πηδήξει από μπαλκόνι να προσγειώνεται σε οροφή σταθμευμένου αυτοκινήτου - 151 τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από ύψος λόγω πανικού από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών που ταρακούνησε σήμερα νωρίς το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη, μία από τις ισχυρότερες δονήσεις που έχουν συγκλονίσει την τουρκική μητρόπολη τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε πανικό σε κατοίκους, ξυπνώντας μνήμες και φόβους.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 ήταν στα ανοικτά των ακτών του Σηλυβρίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD) και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Διαβάστε επίσης: «Κλειδώνοντας» τον Καμπάτσο
Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ.
Εκτός από τον κύριο σεισμό, η AFAD είπε ότι κατέγραψε άλλες τρεις δονήσεις μεγέθους 3,9 έως 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή.
Πανικός
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, είπαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού.
Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί.
Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Εκατόν πενήντα ένας άνθρωποι άτομα τραυματίστηκαν, όταν κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού, πανικοβλήθηκαν και πήδηξαν από ύψος.
Ακολουθεί βίντεο που δείχνει άνθρωπο που έχει πηδήξει από μπαλκόνι να προσγειώνεται σε οροφή σταθμευμένου αυτοκινήτου.
Ο Νταβούτ Γκιούλ, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, μετέβη στην έδρα της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης καταστροφών (AFAD) για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.
«Μέχρι τις 15:30 δεν έχει υπάρξει, λόγω του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ, καμία αρνητική εξέλιξη που θα επηρέαζε τη ζωή των πολιτών, την παροχή ενέργειας και τις υποδομές, την παροχή φυσικού αερίου, την παροχή πόσιμου νερού και τις υποδομές αποχέτευσης. Δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η περίθαλψη 151 πολιτών που τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από ύψος λόγω πανικού συνεχίζεται στα νοσοκομεία και δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.
Δεν υπάρχουν καταστροφές σε κτήρια κατοικιών στην πόλη.
Ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο κατέρρευσε στη συνοικία Φατίχ και δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες στο περιστατικό.
Το έργο των αρμόδιων μονάδων στο πεδίο συνεχίζεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Ευθ. Λέκκας: Περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό
«Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας.
Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, το τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους.
Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 -7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος.
Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική -δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε.
Κ. Παπαζάχος: Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος
Ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη», επεσήμανε ο Κώστας Παπαζάχος.
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», πρόσθεσε ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.
Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτήρια και δρόμους.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.