Περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών του Μαρόκου σε ευρωπαϊκές χώρες, για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση του ζητήματος της Δυτικής Σαχάρας
Τετραήμερη περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Μαροκινών του Εξωτερικού, Νάσερ Μπουρίτα, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων της χώρας του και την προώθηση του, εθνικής σημασίας για το Μαρόκο, ζητήματος της Δυτικής Σαχάρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο μαροκινός ΥΠΕΞ άνοιξε τον κύκλο των συναντήσεών του τη Δευτέρα με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, και ολοκλήρωσε την περιοδεία του σήμερα με τον ισπανό ΥΠΕΞ, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
Διαβάστε επίσης: Ο Ναν ψήφισε τον εαυτό του MVP της Euroleague – Έβαλε τον Βεζένκοφ στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης (pic)
Την Τρίτη συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Εσθονία και τη Μολδαβία, Μάργκους Τσάκνα και Μιχάι Ποπσόι, αντίστοιχα, ενώ χθες, Τετάρτη, συνομίλησε με τους Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν και Πέτερ Σιγιάρτο, κροτάτη και ούγγρο ΥΠΕΞ, αντίστοιχα.
Οι συνομιλίες μεταξύ του κυρίου Μπουρίτα και των ομολόγων του ευρωπαίων υπουργών έγιναν σε θερμό κλίμα, ενώ υπεγράφησαν και πολλά μνημόνια συνεργασίας. Επισημαίνεται ότι ο μαροκινός ΥΠΕΞ απέσπασε θετικές για το Μαρόκο δηλώσεις, από το σύνολο των συνομιλητών του, σχετικά με το σημαντικό για τη χώρα του ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι διμερείς στρατηγικές εταιρικές σχέσεις.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει «ακλόνητη» ως προς τη θέση της υπέρ της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα. Η Γαλλία, δήλωσε, έχει δεσμευτεί «να στηρίξει τις σημαντικές προσπάθειες του Μαρόκου για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» στις νότιες επαρχίες του, υπενθυμίζοντας μέτρα που ελήφθησαν σε αυτή την κατεύθυνση και εκφράζοντας τη βούληση να συνεχιστεί αυτή η δυναμική.
Υποδεχόμενος για πρώτη φορά μαροκινό υπουργό Εξωτερικών στο Ταλίν, ο αρχηγός της διπλωματίας της Εσθονίας χαρακτήρισε το σχέδιο για αυτονομία υπό μαροκινή κυριαρχία ως «καλή, σοβαρή και αξιόπιστη βάση για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών», θέση που ευθυγραμμίζεται και με το τελευταίο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2756/2024).
Ως την πλέον σοβαρή και αξιόπιστη βάση για βιώσιμη συμβιβαστική πολιτική λύση στο ζήτημα θεωρεί και η Μολδαβία τη μαροκινή πρωτοβουλία για αυτονομία στην περιοχή, τονίζοντας ότι «στηρίζει πλήρως τις ειλικρινείς προσπάθειες» που καταβάλλει το Μαρόκο σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφησαν πέντε μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε νομικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ συμφωνήθηκε αμοιβαία απαλλαγή βίζας για διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια, καθώς και η συνδιοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κροατία, η οποία εκτιμά ότι η πρόταση του Μαρόκου για την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας είναι μια «καλή βάση για την επίτευξη πολιτικής λύσης» στο ζήτημα, δηλώνοντας εκ νέου την υποστήριξή της στην διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν την πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, μια εταιρική σχέση που συνήφθη το 2019. Επεσήμαναν, δε, την ανάγκη να αναπτυχθεί η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και γειτονικών της μεσογειακών κρατών.
Η Ουγγαρία, από πλευράς της, στηρίζει το σχέδιο αυτονομίας ως «ενδεδειγμένη βάση για τη λύση» του ζητήματος της Δυτικής Σαχάρας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο ούγγρος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυρή, βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην κοινή τους δέσμευση για ειρήνη, αλλά και την από κοινού αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Ηχηρό, τέλος, και το μήνυμα της Ισπανίας, μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, σήμερα στη Μαδρίτη. Ο ισπανός ΥΠΕΞ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το υψηλό επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Μαρόκου – Ισπανίας, ενώ επανέλαβε τη θέση της χώρας του ως προς το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, επισημαίνοντας ότι η μαροκινή πρόταση αποτελεί την «πλέον σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση» για τη διευθέτησή του.
Πρόκειται για μια ακόμα αναγνώριση των προσπαθειών του Μαρόκου, η οποία εντάσσεται στη διεθνή δυναμική που έχει αναπτυχθεί χάρη στις πρωτοβουλίες του βασιλιά της χώρας, Μοχάμεντ ΣΤ’, με γνώμονα πάντοτε μια λύση σε πλαίσιο αυτονομίας υπό μαροκινή κυριαρχία.