
«Κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και, στη συνέχεια. το άνοιγμα εκ νέου ενός πολιτικού ορίζοντα για μια λύση δύο κρατών, είπε ο Μακρόν στον Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα (15/4) στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, πως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα ήταν «μια τεράστια ανταμοιβή για την τρομοκρατία», όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες του.
Σε μήνυμα στην πλατφόρμα X, ο Μακρόν επιχειρηματολόγησε, από την πλευρά του, υπέρ της επανέναρξης «μιας προοπτικής πολιτικής λύσης δύο κρατών», αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Νετανιάχου.
Je viens de m’entretenir avec le Premier ministre Benjamin @Netanyahu.
Je lui ai redit le soutien de la France à la sécurité d’Israël et de son peuple. La libération de tous les otages a toujours été une priorité absolue, tout comme la démilitarisation du Hamas.
J’ai exprimé…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 15, 2025
«Μόλις είχα μια συνομιλία με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Του τόνισα ξανά την υποστήριξη της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του. Η απελευθέρωση όλων των ομήρων ήταν και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, μαζί με τον αφοπλισμό της Χαμάς», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας: «Έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου: Μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς».
Μακρόν: Πρέπει να τερματιστεί η τρομερή ταλαιπωρία που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε, επίσης, πως «το άνοιγμα όλων των σημείων ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ζωτική ανάγκη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Το είδα με τα μάτια μου στο El-Arish – η βοήθεια έχει κολλήσει πέρα από τα σύνορα. Είναι σημαντικό να φτάσει στους πολίτες το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να τερματιστεί η τρομερή ταλαιπωρία που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα. Ελπίζω ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ώρες και ότι θα είναι δυνατή η απελευθέρωση επιπλέον ομήρων».
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια – το άνοιγμα εκ νέου ενός πολιτικού ορίζοντα για μια λύση δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθώ τη σύγκληση της διάσκεψης τον Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ και όλων των μερών στην περιοχή».
Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν μίλησε επανειλημμένα για ενδεχόμενη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Γαλλία τον Ιούνιο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Τελ Αβίβ.
«Στη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο πρωθυπουργός αντιτάχθηκε σθεναρά στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε τεράστια ανταμοιβή για την τρομοκρατία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο πως ένα παλαιστινιακό κράτος σε απόσταση μερικών λεπτών από ισραηλινές πόλεις θα γινόταν προπύργιο ιρανικής τρομοκρατίας».
Την Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Σχεδόν 150 χώρες αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος. Τον Μάιο του 2024, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία έκαναν το βήμα και ακολούθησε η Σλοβενία τον περασμένο Ιούνιο.