
Ο Γκιντεόν Ράχμαν, γνωστός σχολιαστής των Financcial Times, υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει το πάνω χέρι στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ - Ποιοι οι λόγοι
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα κινέζικης παραγωγής smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, προσθέτοντας ότι απλώς θα μεταφερθούν σε έναν διαφορετικό «κουβά» εισφορών.
Το BBC σημειώνει ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν το πρωί της Δευτέρας μετά την επίσημη ανακοίνωση της Παρασκευής ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα θα γλιτώσουν από τους δασμούς έως και 145%.
Η Κίνα κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να «ακυρώσει πλήρως» το καθεστώς των δασμών του και να «επιστρέψει στο σωστό μονοπάτι του αμοιβαίου σεβασμού».
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι τα προϊόντα θα υπόκεινται σε «δασμό για τους ημιαγωγούς», ενώ ο Τραμπ αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα.

Υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά gadgets στο εμπορικό κέντρο ηλεκτρονικών ειδών BuyNow στη Σαγκάη.
Για τους δασμούς στην Κίνα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Γκιντεόν Ράχμαν, γνωστού σχολιαστή των Financial Times, σχετικά με τα μπρος πίσω των ΗΠΑ για την επιβολή των δασμών.
Ο Ράχμαν κάνει μια σύντομη ανασκόπηση των ανακοινώσεων της κυβέρνησης Τραμπ και σχολιάζει ότι ορισμένοι από τους υποστηριχτές του θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις είναι προσχεδιασμένες από τον Αμερικανό πρόεδρο σε αντίθεση με ότι θα πίστευε ένας ουδέτερος παρατηρητής που βλέπει το χάος το οποίο υπάρχει στον Λευκό Οίκο.
«Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του προέδρου συνεχίζουν να επιμένουν ότι είναι αριστοτέχνης της στρατηγικής. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για το σύνδρομο Trump Derangement Syndrome (σ.σ. Σύνδρομο Διαταραχής Τραμπ). Δυστυχώς εξακολουθώ να πάσχω από TDS. (Το εμβόλιο έχει απαγορευτεί)», γράφει περιπαικτικά ο Ράχμαν σε μια προφανή κριτική για τη στάση του Αμερικανού προέδρου στο ζήτημα των εμβολίων για τον κορονοϊό.
«Για το εμπύρετο μυαλό μου, φαίνεται ότι ο Τραμπ έχει πολύ πιο αδύναμα χαρτιά απ’ ό,τι νόμιζε στο παιχνίδι πόκερ με τους δασμούς που παίζει με την Κίνα. Όσο περισσότερο αργεί ο Τραμπ να το αποδεχτεί οριστικά – τόσο περισσότερα έχει να χάσει ο ίδιος και οι ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Ράχμαν.
«Η αρχική εικασία του Τραμπ και των πολεμιστών του στο εμπόριο είναι ότι η Κίνα βρίσκεται αυτόματα σε μειονεκτική θέση σε μια σύγκρουση για τους δασμούς. Ο Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η Κίνα ‘παίζει με δύο δυάρια… Τους εξάγουμε το ένα πέμπτο όσων εξάγουν σε εμάς, οπότε αυτό είναι ένα καμένο χαρτί γι’ αυτούς’».
Τα λάθη στη λογική των Τραμπ και Μπέσεντ εξηγούνται με σαφήνεια σε ένα πρόσφατο άρθρο του Άνταμ Πόουζεν στο Foreign Affairs, σημειώνει ο Ράχμαν.
Όπως επισημαίνει ο Πόουζεν, το γεγονός ότι η Κίνα εξάγει πολύ περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι το αντίστροφο είναι στην πραγματικότητα μια πηγή μόχλευσης γι’ αυτή – και όχι μια αδυναμία.
Η σιωπηρή παραδοχή του Τραμπ
Οι ΗΠΑ δεν αγοράζουν προϊόντα από την Κίνα από φιλανθρωπία. Οι Αμερικανοί θέλουν αυτά που παράγει η Κίνα. Έτσι, αν αυτά τα προϊόντα γίνουν πολύ πιο ακριβά – ή εξαφανιστούν εντελώς από τα ράφια – οι Αμερικανοί θα υποφέρουν, τονίζεται στο άρθρο των Financial Times.
Η σημασία της αγωνίας για τα smartphones είναι ότι ο Τραμπ αναγκάστηκε τελικά να αναγνωρίσει σιωπηρά κάτι που πάντα αρνιόταν – οι δασμοί πληρώνονται από τους εισαγωγείς και όχι από τους εξαγωγείς.
Περισσότερα από τα μισά smartphones που πωλούνται στην Αμερική είναι iPhones και το 80% αυτών κατασκευάζονται στην Κίνα. Οι Αμερικανοί θα διαμαρτυρηθούν έντονα αν υπερδιπλασιαστεί η τιμή τους. Η «Ημέρα Απελευθέρωσης» δεν υποτίθεται ότι θα σήμαινε απελευθέρωση από τα smartphones τους, γράφει χαρακτηριστικά ο Ράχμαν.
Τα τηλέφωνα και ο εξοπλισμός για υπολογιστές είναι τα προϊόντα που είναι φαβορί να ανέβουν οι τιμές τους. Δεν είναι, όμως, μεμονωμένα παραδείγματα.
Ο Τραμπ θα πρέπει να ελπίζει ότι δεν θα είναι ζεστό το καλοκαίρι, διότι περίπου το 80% των κλιματιστικών στον κόσμο κατασκευάζονται στην Κίνα – μαζί με τα τρία τέταρτα των ηλεκτρικών ανεμιστήρων που εισάγει η Αμερική, υπογραμμίζει ο Ράχμαν.
Ο Λευκός Οίκος θα θέλει σίγουρα να τελειώσει ο εμπορικός πόλεμος μέχρι τα Χριστούγεννα, διότι το 75% των κούκλων και των ποδηλάτων που εισάγουν οι ΗΠΑ κατασκευάζονται επίσης στην Κίνα.
Μπορούν όλα αυτά τα πράγματα να φτιαχτούν στην Αμερική; Πιθανόν. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν νέα εργοστάσια και τα τελικά προϊόντα θα είναι πιο ακριβά, γράφει ο Ράχμαν.
Ο Τραμπ μισεί τα άσχημα πρωτοσέλιδα και θα θέλει να εξαφανιστούν. Έτσι, αντί να υπομείνει το κόστος των ελλείψεων και του πληθωρισμού, είναι πιθανό να προσθέσει όλο και περισσότερα είδη στον κατάλογο των αγαθών που εξαιρούνται από τους δασμούς, εκτιμά ο αρθρογράφος των FT.

Στιγμιότυπο από την πρώτη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς.
Τι θα κάνει το Πεκίνο
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κίνα έχει την πολυτέλεια να παίζει το παιχνίδι της αναμονής, σημειώνει ο Ράχμαν.
Αλλά αν το Πεκίνο αποφασίσει να γίνει δυσάρεστο, τότε έχει μερικά πραγματικά ισχυρά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Η Κίνα παράγει σχεδόν το 50% των συστατικών που περιέχονται στα αντιβιοτικά από τα οποία εξαρτώνται οι Αμερικανοί.
Το F-35, η ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, απαιτεί εξαρτήματα σπάνιων γαιών που προέρχονται από την Κίνα.
Οι Κινέζοι είναι επίσης οι δεύτεροι μεγαλύτεροι ξένοι ιδιοκτήτες κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ – κάτι που θα μπορούσε να έχει σημασία σε μια εποχή που η αγορά βρίσκεται υπό πίεση.
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τραμπ μπορέσει να βρει μια κατηγορία εισαγωγών που δεν θα λείψει σε κανέναν στην Αμερική, φαίνεται απίθανο να μπορέσει να προκαλέσει ζημιά στην Κίνα που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει μόνο το 14% περίπου των κινεζικών εξαγωγών. Ο Γιόργκ Βούτκε, πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο, υποστηρίζει ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «ενοχλητικοί, αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσουν απειλή για την οικονομία».
Αντιπροσωπεύουν 14 με 15 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι 550 δισ. δολάρια.
«O Τραμπ έχει μοιράσει στον εαυτό του άσχημο φύλλο»
«Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να προτείνει με θλίψη στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να σηκώσει το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσει. Αλλά με τον Τραμπ να υποχωρεί ολοταχώς, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τον Κινέζο ηγέτη να μιλήσει, πόσο μάλλον να παρακαλέσει για έλεος», τονίζει ο Ράχμαν.
«Ένα αυταρχικό σύστημα – που ελέγχεται αυστηρά από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα – είναι επίσης πιθανώς καλύτερα προετοιμασμένο να απορροφήσει μια περίοδο πολιτικού και οικονομικού κόστους από ό,τι οι ΗΠΑ, όπου η οικονομική αναταραχή μεταφράζεται γρήγορα σε πολιτική πίεση», σημειώνει ο ίδιος.
«Ο Σι είναι απόλυτα ικανός να κάνει τα δικά του κακά λάθη. Ο χειρισμός της πανδημίας Covid-19 από την Κίνα το απέδειξε αυτό. Αλλά οι Κινέζοι προετοιμάζονται για μια εμπορική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό – και έχουν σκεφτεί τις επιλογές τους», γράφει ο Ράχμαν, αντίθετα ο Λευκός Οίκος κινείται χωρίς σχέδιο με βάση ό,τι προκύψει, υποστηρίζει ο σχολιαστής των FT.
«O Τραμπ έχει μοιράσει στον εαυτό του άσχημο φύλλο», γράφει ο Ράχμαν. «Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναδιπλωθεί. Η τέχνη της διαπραγμάτευσης!», σημειώνει με νόημα.