
Για τους επόμενους επτά μήνες ειναι προγραμματισμένοι σχεδόν 6.000 πλειστηριασμοί κατοικίων - σε σύνολο 13.500 κατασχεθέντων ακινήτων. Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΜegaNews για τα κόκκινα δάνεια.
Μπορεί οι πλειστηριασμοί να μη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όμως συνεχίζουν να γίνονται, και μάλιστα κατά χιλιάδες. Αποκαλυπτικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία παρουσίασε το MegaNews, για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται το επόμενο διάστημα, αλλά και για τα ανθρώπινα δράματα που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα, που χειρίζεται υποθέσεις πλειστηριασμών και κόκκινων δανείων, το επόμενο επτάμηνο βγαίνουν στο σφυρί περίπου 6.000 κατοικίες.
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με τον Ρότα στην ΑΕΚ
Όπως εξήγησε, πολύ πριν η κατάσταση φτάσει στον πλειστηριασμό, έχει προηγηθεί μια πολύμηνη ή και πολύχρονη διαδικασία, με τεράστια ψυχολογική φόρτιση και φθορά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Aπομείωση εισοδήματος
«Από τότε που ο δανειολήπτης βλέπει ότι δεν μπορεί να πληρώσει αλλά ούτε και να ρυθμίσει τις δόσεις του δανείου, νιώθει ότι κάποια στιγμή δεν θα έρθει απλώς ένας τρίτος να του πάρει το σπίτι, αλλά ότι το fund θα βγάλει το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Νιώθει μέσα του μια τεράστια αδικία. Ακούω πάρα πολλούς που λένε ότι »αφού πήρες δάνειο έπρεπε να το πληρώσεις». Όμως δεν είναι έτσι, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα που δεν έχει μπει στην εξίσωση», τόνισε η δικηγόρος.
Αυτό δεν είναι άλλο από την καθίζηση των εισοδημάτων. «Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών πλήρωνε κανονικά τα δάνεια. Το γεγονός ότι σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους οι Έλληνες συμπολίτες μας, οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων τους, που φθάνει και το 50%. Όταν έχεις ένα μισθό 2.000 ευρώ και η δόση είναι 700 και 800 ευρώ, την πληρώνεις κανονικά. Όταν όμως ο μισθός έχει πέσει στα 1000 ευρώ, όπως συμβαίνει για την πλειοψηφία, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πληρωθούν οι δόσεις».

Κάτω από το χαλί
Μιλώντας στο Μega News η δικηγόρος υπογράμμισε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων έμπαινε κάτω από το χαλί, για πάρα πολλά χρόνια και το κράτος δεν έκανε μια παρέμβαση που να λαμβάνει υπόψιν την απομείωση των εισοδημάτων. Με τις πρόσφατες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις, όμως ακόμα και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τα προβλήματα συνεχίζονται.
Αυτή τη στιγμή είναι ανεβασμένες στο e-auctions 5.840 κατοικίες – σε σύνολο περίπου 13.500 ακινήτων. Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, καθώς καθημερινά γίνονται νέες κατασχέσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των servicers για τα κόκκινα δάνεια, τα funds χειρίζονται πάνω από 2.250.000 υποθέσεις δανειολπητών. «Το 22% του πληθυσμού εμπλέκεται με τα κόκκινα δάνεια. Αυτό σημαίνει σπίτια και περιουσίες. Αν σκεφτούμε ότι ένας δανειολήπτης δεν είναι μόνος του, αλλά έχει πίσω του μια οικογένεια, οι αριθμοί ζαλίζουν», είπε η κ. Νούκα.
Ανθρώπινα δράματα
Η ίδια αποκάλυψε ότι «τα περισσότερα σπίτια που τα χτυπάνε στον πλειστηριασμό, τα παίρνουν εταιρείες real estate -που έχουν μοναδικό μέτοχο την τράπεζα που πούλησε το δάνειο».
Έφερε ως παράδειγμα ένα ανδρόγυνο ηλικιωμένων, 83 και 75 ετών αντίστοιχα. «Η εταιρεία που πήρε το σπίτι απειλεί ότι θα τους πετάξει έξω. Η ηλικιωμένη γυναίκα απειλεί με τη σειρά της ότι αν τους διώξουν θα βγει στο μπαλκόνι να αυτοκτονήσει. Αφού η τράπεζα το έχει πάρει το σπίτι, γιατί δεν το μισθώνει στον παλιό ιδιοκτήτη, ειδικά όταν μιλάμε για υπέργηρους ανθρώπους; Η τράπεζα θα βγάζει και κέρδος. Δεν θα χρειάζεται να συντηρεί το σπίτι, που έχει και πολύ υψηλά έξοδα. Γιατί δεν επεμβαίνει η πολιτεία ώστε όταν η τράπεζα πουλάει το δάνειο κοψοχρονιά, και έρχεται από πίσω και αγοράζει το ακίνητο που βγάζει στον πλειστηριασμό το fund – είναι ένας κλειστός κύκλος – να την υποχρεώσει να μισθώνουν το ακίνητο για ένα χρονικό διάστημα τα ακίνητα – μέχρι να λειτουργήσει ο φορέας επαναμίσθωσης, για να μην έχουμε ανθρώπινα δράματα;».