Οι New York Times μεταδίδουν ότι το Ισραήλ επιχείρησε να κάνει μερική συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου και την παράδοση τεσσάρων σορών ομήρων.
Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς για την απελευθέρωση του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου, Ίνταν Αλεξάντερ και την παράδοση τεσσάρων σορών ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τους New York Times.
Το Ισραήλ δεν συμμετείχε σε αυτές τις συναντήσεις
Η αμερικάνικη πρόταση έγινε τον Μάρτιο, ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η παλαιστινιακή οργάνωση δεν απάντησε μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν θέσει Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Μεγάλες εκπλήξεις κόντρα στην Μακάμπι από τον Μπαρτζώκα
Τι ζήτησε η Χαμάς
Αναλυτικότερα, έξι πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας είπαν στους New YorkTimes, ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε να απελευθερώσει τον Αλεξάντερ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Νιου Τζέρσεϊ και είχε απαχθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ήθελε να το επιτύχει πριν από την ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο στις 5 Μαρτίου.
Ο Άνταμ Μπούλερ, επιχειρηματίας και υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, του οποίου η υποψηφιότητα αργότερα αποσύρθηκε για ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για θέματα ομηρίας, πέταξε στο Κατάρ με την ομάδα του για να συναντηθεί απευθείας με τη Χαμάς – μια παρέκκλιση από την πολιτική των ΗΠΑ να μην διαπραγματεύονται απευθείας με την οργάνωση, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.
Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ο Μπούλερ φέρεται να συναντήθηκε τρεις φορές με αξιωματούχους της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν συμμετείχε σε αυτές τις συναντήσεις.
Οι New York Times αναφέρουν ότι ο ανώτατος διαπραγματευτής της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, δήλωσε ότι θα ζητήσει την απελευθέρωση 250 Παλαιστίνιων κρατουμένων – μεταξύ των οποίων 100 που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης – για τον Αλεξάντερ ως πράξη καλής θέλησης και ως μέτρο εξοικονόμησης χρόνου. Κανονικά, είπε, θα ζητούσε 500 κρατούμενους για κάποιον σαν τον Αλεξάντερ, ο οποίος είναι ένας 21χρονος στρατιώτης.
Η στάση του Ισραήλ
Ο Μπούλερ δήλωσε ότι θα μπορούσαν να απελευθερώσουν 100 κρατούμενους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, καθώς και 150 κρατούμενους χαμηλότερου επιπέδου ασφάλειας σε αντάλλαγμα για τον Αλεξάντερ, αλλά δεν είχε διαβουλευτεί για τη συμφωνία αυτή με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στον Τύπο ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς, προκειμένου να τις σαμποτάρουν.
Μέχρι τις 5 Μαρτίου, την ημερομηνία της τελευταίας συνάντησης του Μπούλερ με τη Χαμάς, η αμερικανική πλευρά δεν πίστευε πλέον ότι αυτή η συμφωνία ήταν εφικτή και πρότεινε την απελευθέρωση 100 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για τον Αλεξάντερ, ακόμη και αν δεν εξέτιαν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Στο πλαίσιο της προσφοράς, οι παραδόσεις βοήθειας – τις οποίες το Ισραήλ μόλις είχε σταματήσει – θα ξανάρχιζαν και Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα απελευθερώνονταν από τις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα τις σορούς των Ιτάι Τσεν, Γκάντι Χαγκάι, Τζούντι Γουάινστιν Χαγκάι και Ομέρ Νέουτρα.
Δείτε πρόσφατη ανάρτηση του Μπούλερ για τους ομήρους:
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Χαμάς ήταν ανοιχτή στην κατάθεση των όπλων της για πέντε έως δέκα χρόνια, αλλά όχι μόνιμα, όπως απαιτεί το Ισραήλ. Ήθελε επίσης να απελευθερωθούν από τις αμερικανικές φυλακές οι ηγέτες του ιδρύματος Holy Land Foundation με έδρα το Τέξας, οι οποίοι καταδικάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για παροχή υλικής υποστήριξης στη Χαμάς.
Η τελική προσφορά
Στη συνάντηση αυτή, ο Μπούλερ είπε στον αλ-Χάγια ότι η προσφορά των ΗΠΑ ήταν η τελική και ότι η οργάνωση θα έπρεπε να την αποδεχτεί τις επόμενες ώρες πριν η ομάδα του επιστρέψει στις ΗΠΑ. Η Χαμάς δεν αποδέχτηκε εγκαίρως τη συμφωνία, λένε οι ΝΥΤ, αλλά προέβη σε δήλωση μια εβδομάδα αργότερα λέγοντας ότι ήταν πρόθυμη να αποδεχτεί μια παρόμοια συμφωνία. Μέχρι τότε, η αμερικανική ομάδα δεν διαπραγματευόταν πλέον απευθείας με τη Χαμάς.
Ο απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος βρισκόταν σε επαφή με τον Μπούλερ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, ταξίδεψε στο Κατάρ για άλλη μια φορά στα μέσα Μαρτίου και απαίτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει ζωντανούς ομήρους χωρίς εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Αλλά λίγες ημέρες αργότερα, η κατάπαυση του πυρός έληξε και το Ισραήλ ξανάρχισε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, με τους ομήρους να παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα.