Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. σε λιγότερο από έναν μήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν πάνω από 1,1 εκατ. σε λιγότερο από έναν μήνα

Τι δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τις παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην εικόνα βελτίωσης - Χρεωστικές σε ποσοστό 27,23% οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής.

Συνεχίζει να καταγράφει υψηλές ταχύτητες ο ρυθμός με τον οποίο υποβάλλονται οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, που ήδη ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο, στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη σχετική παρουσίαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα.

«Παρά τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τα έσοδα του κράτους καταγράφουν σταθερή αύξηση»

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο αριθμός των δηλώσεων που θα έχουν υποβληθεί δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 3 εκατομμύρια καθώς στις 25 Απριλίου αναμένεται να μπουν στο σύστημα όλες οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις που αφορούν 1,5 εκατ. φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους.

Διαβάστε επίσης: Στο Ρέντη ο Βαγγέλης Μαρινάκης – «Να τελειώσουμε τη χρονιά όπως πρέπει, νικητές και Πρωταθλητές»

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, το φετινό ρεκόρ υποβολής δηλώσεων αποτυπώνει τόσο την υπευθυνότητα των πολιτών όσο και την αξιοπιστία του φορολογικού μηχανισμού και των ψηφιακών υποδομών του κράτους. «Όταν το κράτος λειτουργεί σωστά, οι πολίτες ανταποκρίνονται με συνέπεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρεμβάσεις που συνέβαλαν στη βελτίωση της διαδικασίας αποτελούν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις, τα αυξημένα κίνητρα για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου,
οι ταχύτατες επιστροφές φόρου για όσους έχουν πιστωτικές δηλώσεις, αλλά και το νέο, σταθερό χρονοδιάγραμμα υποβολής.

Ποιοι πληρώνουν

Το 27,23% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 332,3 εκατ. ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με κλιμακωτή έκπτωση.

Η πρώτη δόση του φόρου πληρώνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2025 και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων 7 μηνών. Εάν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου, έκπτωση:

  • 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου,
  • 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και
  • 2% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου

«Τα έσοδα αυξάνονται παρά τη μείωση φόρων»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στο γεγονός ότι, παρά τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα έσοδα του κράτους καταγράφουν σταθερή αύξηση.

Όπως επεσήμανε, αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ.

«Το κράτος πλέον λειτουργεί με διαφάνεια στα φορολογικά έσοδα και οι πολίτες το επιβραβεύουν», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι αυτή η θετική πορεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για την ενίσχυση κρίσιμων τομέων όπως η Υγεία, η Παιδεία και οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ