
Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το Μάρτιο ανήλθε σε πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,26°C υψηλότερη από τον προηγούμενο θερμότερο Μάρτιο του 2014.
Η θερμοκρασία παγκοσμίως παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα, ενώ η Ευρώπη κατέγραψε τον θερμότερο Μάρτιο της, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο οι διεθνείς στόχοι για το κλίμα είναι ακόμα εφικτοί.
Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το Μάρτιο ανήλθε σε πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,26 βαθμούς υψηλότερη από την προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία του Μαρτίου του 2014.
Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το Μάρτιο ανήλθε σε πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,26°C υψηλότερη από τον προηγούμενο θερμότερο Μάρτιο του 2014. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν 1,6°C υψηλότερη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C3S).
Τα ευρήματα αυτά, που περιλαμβάνονται στην μηνιαία αναφορά της C3S, ενισχύουν τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο διεθνής στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2100 στους 1,5°C (2,7°F) πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ενδέχεται να ξεφεύγει από την επίτευξή του. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι κάθε κλάσμα του βαθμού υπερθέρμανσης αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ξηρασίες.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Η Samantha Burgess, στρατηγική υπεύθυνη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων, που διαχειρίζεται την υπηρεσία C3S, σημείωσε ότι η Ευρώπη βίωσε ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο σε έντονες βροχοπτώσεις όσο και σε ξηρασία το Μάρτιο. «Η Ευρώπη τον περασμένο μήνα κατέγραψε πολλές περιοχές με τον ξηρότερο Μάρτιο στην ιστορία τους και άλλες με τον βροχερότερο Μάρτιο των τελευταίων 47 χρόνων», δήλωσε η Burgess.
Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι η κλιματική αλλαγή ενίσχυσε τον ακραίο καύσωνα στην Κεντρική Ασία και ευνόησε τις συνθήκες για έντονες βροχοπτώσεις σε χώρες όπως η Αργεντινή.
Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο για οποιονδήποτε Μάρτιο στα 47 χρόνια δεδομένων δορυφορικών μετρήσεων, ανέφερε η C3S. Τα προηγούμενα τρία μήνες κατέγραψαν επίσης ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τους κλιματολόγους. Αλλά, ενώ οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να αυξάνονται, η πολιτική βούληση για επενδύσεις στην περικοπή των εκπομπών έχει μειωθεί σε ορισμένες χώρες.
Η Friederike Otto από το Grantham Institute – Climate Change and the Environment του Imperial College London δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ο κόσμος είναι «σταθερά υπό τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο άνθρωπος».
«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στους 1,6°C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα είναι πράγματι αξιοσημείωτο», είπε.