
Παρά το γεγονός πως οι αντάρτες κήρυξαν μονομερώς κατάπαυση του πυρός για να διατεθούν όλες οι δυνάμεις στην βοήθεια των σεισμόπληκτων, ο στρατός της Μιανμάρ βομβαρδίζει χωριά
Ένα ένοπλο κίνημα αντίστασης κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ επέκρινε την Κυριακή τη χούντα για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών σε χωριά, ενώ η χώρα υποφέρει από σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 1.700 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Εθνική Ένωση Κάρεν, ένας από τους παλαιότερους εθνοτικούς στρατούς της Μιανμάρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η χούντα «συνεχίζει να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές με στόχο περιοχές αμάχων, ακόμη και όταν ο πληθυσμός υποφέρει τρομερά από τον σεισμό».
Η ομάδα δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες, ο στρατός θα έδινε προτεραιότητα στις προσπάθειες ανακούφισης, αλλά αντ’ αυτού επικεντρώνεται στην «ανάπτυξη δυνάμεων για να επιτεθεί στον λαό του». Εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε σε ερωτήματα του Reuters σχετικά με την κριτική.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με πολλές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης από το πραξικόπημα του 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και την Παρασκευή
Λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής, στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στην έδρα της KNU, σύμφωνα με τους Free Burma Rangers, μια οργάνωση αρωγής.
Το επίκεντρο του σεισμού των 7,7 βαθμών βρέθηκε σε μια περιοχή που κατέχουν οι δυνάμεις της χούντας, αλλά η καταστροφή είναι εκτεταμένη και επηρέασε επίσης κάποια εδάφη που κατέχουν ένοπλα κινήματα αντίστασης.
Την Κυριακή, η αντιπολιτευόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία περιλαμβάνει υπολείμματα της κυβέρνησης που ανατράπηκε το 2021, δήλωσε ότι οι πολιτοφυλακές κατά της χούντας υπό τη διοίκησή της θα διακόψουν κάθε επιθετική στρατιωτική δράση για δύο εβδομάδες.
Δεν φαίνεται μεγάλη υποστήριξη από το καθεστώς της Μιανμάρ στους πληγέντες
Ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, ανώτερος σύμβουλος της Crisis Group για τη Μιανμάρ, δήλωσε ότι ορισμένες δυνάμεις κατά της χούντας έχουν σταματήσει τις επιθέσεις τους, αλλά οι μάχες συνεχίζονται αλλού.
«Το καθεστώς συνεχίζει επίσης να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ άλλων και σε πληγείσες περιοχές. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε. Πρόσθεσε ότι το καθεστώς δεν παρέχει μεγάλη ορατή υποστήριξη στις σεισμόπληκτες περιοχές.
«Οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τα πληρώματα ασθενοφόρων και οι κοινοτικές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί, αλλά ο στρατός -που κανονικά θα κινητοποιούνταν για να υποστηρίξει σε μια τέτοια κρίση- δεν φαίνεται πουθενά», δήλωσε ο Χόρσεϊ.