Δεν μπορείς να πας κόντρα στο λαϊκό αίσθημα

Δεν μπορείς να πας κόντρα στο λαϊκό αίσθημα

Δύο χρόνια μετά και η τραγωδία στα Τέμπη όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά οι φωνές όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) γίνονται πιο δυνατές

Η πιο κλασική και λίγο πιασάρικη ατάκα των εκάστοτε πολιτικών είναι ο «σοφός λαός» θέλοντας έτσι να ανεβάζουν την αξία του ελληνικού λαού, τον οποίο όμως συνήθως μετά τις εκλογές η πλειοψηφία τον…ξεχνάει και ενίοτε τον εμπαίζει.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σε 153 πόλεις και περιοχές της Ελλάδας και δεκάδες στο εξωτερικό για το έγκλημα (και όχι απλό δυστύχημα) των Τεμπών ξεπέρασε κάθε προσδοκία δείχνοντας πως όταν θέλει, πραγματικά ο λαός είναι σοφός και δεν τρώει κουτόχορτο.

Διαβάστε επίσης: Οι… αντικαταστάτες

Και το κυριότερο το λαϊκό αίσθημα είναι αλάνθαστο και δεν μπορείς να πας κόντρα σε αυτό.

Ίσως το πιο επιτυχημένο σύνθημα σε πανό ήταν ένα που έγραφε: «Ήταν η κακιά η χώρα» !

Εμπαίζοντας μια ακόμα κλασσική ατάκα που χρησιμοποιείται κατά κόρον και κάνει λόγο για την κακιά την ώρα που έφερε την εκάστοτε καταστροφή. Δεν είναι έτσι απλό και ιδιαίτερα για τα Τέμπη δεν αρκούσε απλά η κακιά ή ώρα, αλλά η κακιά (γεμάτη λανθασμένη νοοτροπία και αρρωστημένες αγκυλώσεις) η χώρα όπως έγραφε το πανό.

Η οποία σαν χώρα (γεωγραφικά και γεωπολιτικά) μια χαρά είναι απλά οι άνθρωποί της (όχι όλοι) φροντίζουν να την δυσφημίζουν και να την κάνουν πολλές φορές να θυμίζει τριτοκοσμικό κράτος παρά το γεγονός ότι είναι από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κόσμος επιτέλους, έστω και με αφορμή ένα τόσο τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα (το οποίο εκτός από τους 57 νεκρούς έχει αφήσει πίσω του και ανθρώπους φαντάσματα που δεν θα συνέλθουν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ ξανά οι κανονικοί εαυτοί τους) συνειδητοποίησε την δύναμη που έχει βγαίνοντας και το κυριότερο ειρηνικά στους δρόμους όχι μόνο σε πλατείες και σε κεντρικές λεωφόρους, αλλά και σε σοκάκια, σε μικρές γειτονιές ακόμα και περιοχές που δεν είναι καν μεγαλουπόλεις, όπως στην Κινέτα Αττικής όπου κοντά στους 100 ανθρώπους όλων των ηλικιών προχώρησαν σε μια ειρηνική πορεία στον παλαιό εθνικό δρόμο και έστειλαν και από εκεί το δικό τους μήνυμα.

Την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού εκεί που υπάρχει έντονα το ελληνικό στοιχείο οι συγκεντρώσεις ήταν μεγαλειώδεις και απλά έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα ανέχονται συνεχόμενα την κοροϊδία σε τόσα καθημερινά προβλήματα αυτής της χώρας, και απλά θα λένε: «Τι να κάνουμε ήταν η κακιά η ώρα».

Ο χώρος του αθλητισμού, από τα πιο δυνατά κύτταρα αυτής της κοινωνίας, έδωσε το δικό του σύνθημα, αρχικά λίγο νωρίτερα από την περασμένη Τετάρτη και τους αγώνες κυπέλλου. Όπου το έφερε η μοίρα σε δύο γήπεδα με ιστορικά ονόματα ανθρώπων που έδωσαν και το αίμα τους για την πατρίδα χωρίς σκοπιμότητες, να ανοίξει ο χορός της ειρηνικής διαμαρτυρίας για το αυτονόητο. Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και στο Θόδωρος Κολοκοτρώνης οι φίλοι του Ολυμπιακού, του Αστέρα Τρίπολης και του ΟΦΗ έστειλαν τα πρώτα ηχηρά μηνύματα και το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν όλα τα γήπεδα (ήδη και λίγο καιρό βλέπουμε πανό σε πολλούς αθλητικούς χώρους όλων των αθλημάτων).

Οι νεαροί ιστιοπλόοι που αγωνίζονται στο Περιφερειακό πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου της Άνδρου σχημάτισαν με τα σκάφη τους στη θάλασσα το 57, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη.

Οι 180 ιστιοπλόοι επέλεξαν με τον δικό τους τρόπο να συμμετέχουν σε αυτή την ημέρα μνήμης.

Ο Γιώργος Πρίντεζης η σημαία του μπασκετικού Ολυμπιακού πήρε τη δική του θέση μετά τη συμμετοχή του σε ανάλογη συγκέντρωση στην αγαπημένη του Σύρο.

“57 με 10.000.000 συγγενείς” έγραψε με νόημα στην ανάρτησή του.

Ο σέντερ του μπασκετικού Παναθηναϊκού Ματίας Λεσόρ εντυπωσιάστηκε από την παρουσία του κόσμου και έγραψε χαρακτηριστικά:

«Παρόλο που ο λόγος είναι συνήθως στενάχωρος και ατυχής, είναι πάντα όμορφο να βλέπεις τους ανθρώπους να ενώνονται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, είτε είναι για τη δικαιοσύνη, είτε για την ειρήνη ή την ισότητα ή για τα δικά τους δικαιώματα. Προφανώς ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει δεν είναι καλός, αλλά το αποτέλεσμα και το να βλέπεις τους ανθρώπους ενωμένους είναι πάντα κάτι που υποστηρίζω. Αθήνα, Βελιγράδι, Μαρτινίκα».

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Αντρέ Βιεϊρίνια από την πλευρά του είχε κάνει τη δική του αναφορά:

«Ένα ταξίδι που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα, αφήνοντας πίσω τους ένα βουβό “γιατί”. Μητέρες, πατέρες, φίλοι, αδέρφια-άνθρωποι που έφυγαν νωρίς, αφήνοντας ένα κενό που δεν γεμίζει.

Ο πόνος δεν έχει λέξεις. Έχει μόνο δάκρυα, σιωπή και μία υπόσχεση: να μην ξεχάσουμε. Να θυμόμαστε τα πρόσωπα, τα όνειρα, τις ζωές που έσβησαν. Να απαιτούμε αλήθεια, δικαιοσύνη.

Για τα παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ. Γιατί θα μπορούσε να ήμουν εγώ, γιατί θα μπορούσες να ήσουν εσύ».

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στη δική του ανάρτηση έγραψε: “Μαύρη επέτειος δύο χρόνων. Η σκέψη μου κι η ψυχή μου στις οικογένειες των 57 θυμάτων, όλη η Ελλάδα σήμερα ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για να είναι ένα μικρό βάλσαμο στη ψυχή τους”.

Ο Χρήστος Τζόλης ανάρτησε μια φυτογραφία από την επίσης μεγαλειώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ενώ ο Κώστας Τσιμίκας με δύο αναρτήσεις στη μία με μαύρο περιβραχιόνιο και στην άλλη με φωτό του αριθμού 57 σχηματισμένου από κεριά πέρασε το δικό του μήνυμα.

Και οι περισσότερες ΠΑΕ και ΚΑΕ έστειλαν το δικό του μήνυμα με αυτή του ΠΑΟΚ μάλιστα να χαρακτηρίζει «καταραμένα» τα Τέμπη αφού εκεί είχαν χάσει τη ζωή του και νεαροί φίλοι της ομάδας σε τραγικό τροχαίο.

Δύο χρόνια μετά και η τραγωδία των Τεμπών όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά οι φωνές όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) γίνονται πιο δυνατές όλο και περισσότερες και ενώνοντας με αυτές των οικογενειών των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα από μια κακιά…χώρα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ