Στο Μαρόκο η προεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Στο Μαρόκο η προεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (CCCDH) εξελέγη, τη Δευτέρα στη Γενεύη, η μαροκινή Ναντιά Αμάλ Μπερνουσί.

Η εκλογή της Ναντιά Αμάλ Μπερνουσί ως Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (CCCDH) αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αξιοπιστίας που απολαμβάνει το Μαρόκο στη διεθνή κοινότητα για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την προώθηση, την προστασία και την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Η γενικότερη εμπιστοσύνη των κρατών μελών του Οργανισμού προς τις υποψηφιότητες του Μαρόκου σε αρμόδια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ όργανα αποδεικνύεται μέσω της εκλογής εμπειρογνωμόνων της χώρας σε όλα σχεδόν τα όργανα των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σημαντικότερο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UNHRC) του οποίου προήδρευσε το Μαρόκο το 2024.

Σε επίπεδο προσώπου, επισημαίνεται ότι η εκλογή της Μπερνουσί αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης και των προσπαθειών της στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής, της οποίας έχει εκλεγεί μέλος δύο φορές (2020-2023 και 2023-2026). Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα με σημαντική συνεισφορά στην ακαδημαϊκή έρευνα, μέλος και της Επιτροπής της Βενετίας (συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης), ενώ υπηρέτησε και στην επιτροπή για την αναθεώρηση του μαροκινού Συντάγματος το 2011. 

Υπενθυμίζεται ότι η CCCDH είναι συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποτελείται από 18 εμπειρογνώμονες με τριετή θητεία και λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στην ατζέντα της τρέχουσας συνεδρίασης της Επιτροπής περιλαμβάνονται αιτήματα που της υποβλήθηκαν σχετικά με ψηφίσματα του CDH, μεταξύ των οποίων η ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων και σχετικών με τα ΑμεΑ θεμάτων και η προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης, ενώ προβλέπεται να ασχοληθεί και με ψηφίσματα σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών του στρατιωτικού τομέα στα ανθρώπινα δικαιώματα και της παραπληροφόρησης στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την τεχνολογική διευκόλυνση της έμφυλης βίας και τις επιπτώσεις της στις γυναίκες, καθώς και με τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στην εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ