Ζελένσκι: Ζητά πυρηνικά όπλα αν καθυστερήσει η είσοδος στο ΝΑΤΟ – Ρωσία: Πλησιάζει την τρέλα

Ζελένσκι: Ζητά πυρηνικά όπλα αν καθυστερήσει η είσοδος στο ΝΑΤΟ – Ρωσία: Πλησιάζει την τρέλα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε πυρηνικά όπλα αν πρόκειται να καθυστερήσει η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο σχολίασε πως το αίτημα Ζελένσκι «Πλησιάζει την τρέλα».

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία μια εναλλακτική εγγύηση ασφαλείας, όπως πυρηνικά όπλα, εάν δεν είναι έτοιμες να δεχθούν τη χώρα στο ΝΑΤΟ, πρότεινε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, όπως σημειώνει το Kyiv Independent.

«Τι είδους πακέτο στήριξης, τι είδους πύραυλοι; Θα μας δώσουν πυρηνικά όπλα; Τότε ας μας δώσουν πυρηνικά όπλα», είπε ο πρόεδρος μιλώντας για πιθανές εγγυήσεις αντί για γρήγορη είσοδο στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καθυστερήσει «για χρόνια ή δεκαετίες», εγείροντας το ερώτημα πώς θα αμυνθεί η χώρα.

Διαβάστε επίσης: Πέμπτο σερί διπλό και «φέρτε μας το Ευρωπαϊκό» από τους 1500 στο Παρίσι

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη πρόσκληση. Παρά τη συμμαχική δέσμευση πέρυσι ότι η πορεία του Κιέβου προς την ένταξη είναι «μη αναστρέψιμη», χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να αντιστέκονται στην είσοδό του.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ενώ η Δύση μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους για την αποτροπή της Ρωσίας, η ικανότητά τους να σταματήσουν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα είναι «ένα ρητορικό ερώτημα».

Δώστε μας πίσω τα πυρηνικά, χρηματοδοτήστε τον στρατό μας ή να φέρετε τον στρατό σας

«Ας κάνουμε το εξής: να μας επιστρέψετε (τα) πυρηνικά όπλα, να μας δώσετε πυραυλικά συστήματα, να μας βοηθήσετε να χρηματοδοτήσουμε έναν στρατό ενός εκατομμυρίου ανδρών ή να αναπτύξετε τα αποσπάσματά σας σε μέρη της χώρας μας όπου θέλουμε σταθερότητα, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς», είπε ο Ζελένσκι, περιγράφοντας υποθετικές εναλλακτικές λύσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε επίσης την αντίφαση στην αιτιολόγηση της Ρωσίας για την εισβολή της. «Ο Πούτιν εισέβαλε επειδή φοβόταν ότι θα γινόμασταν μέλη του ΝΑΤΟ. Λοιπόν, δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Φύγετε από τη γη μας», είπε.

Τα σχόλια έρχονται μετά την κριτική που άσκησε ο Ζελένσκι στην απόφαση της Ουκρανίας τη δεκαετία του 1990 να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα χωρίς να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα.

Η Ουκρανία παρέδωσε τα πυρηνικά της και τρεις χώρες παρείχαν εγγυήσεις ασφαλείας

Σύμφωνα με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, η Ουκρανία εγκατέλειψε το πυρηνικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής που βρισκόταν στο έδαφός της και προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία παρείχαν εγγυήσεις ασφαλείας. Σε αυτές αργότερα προστέθηκαν η Γαλλία και η Κίνα. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας. Τριάντα χρόνια μετά, διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας.

Η εισβολή έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις σχετικά με το αν η Ουκρανία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτικό μέσο, αν και το Κίεβο υποστηρίζει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη δυνατή εγγύηση ασφάλειας και δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια για την κατασκευή νέου πυρηνικού οπλοστασίου.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου φέτος, η Ρωσία έχει περιγράψει ότι η πλήρης απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά αιτήματά της.

Τι απαντά η Ρωσία στον Ζελένσκι

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τον εφοδιασμό της χώρας του με πυρηνικά όπλα που θα αρκούσαν για την άμυνα κατά της Ρωσίας «πλησιάζουν την τρέλα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταφέρει το TASS.

«Συνολικά, τέτοιες δηλώσεις καθώς και όλες οι παρόμοιες δηλώσεις πλησιάζουν την τρέλα. Υπάρχει ένα καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Πεσκόφ .

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία του να γίνει πλήρες κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ουκρανία ζήτησε επίσημα την ταχεία ένταξη στη συμμαχία. Στις 16 Ιανουαρίου, ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται επί του παρόντος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι υπέθεσε ότι το Κίεβο μπορεί να επανεξετάσει τις υποχρεώσεις του βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο ορίζει ότι η Ουκρανία απορρίπτει τα πυρηνικά όπλα σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας.

Αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η εμφάνιση ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα αποτελούσε στρατηγική απειλή για τη Ρωσία.

Η Ρωσία είχε πάρει θέση όταν το ίδιο αίτημα ακούγονταν από κύκλους της Δύσης

Η Ρωσία, συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ανακοίνωσε ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η Δύση πρέπει να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τόνσιε ότι είναι προς το συμφέρον υπεύθυνων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο αποκάλεσε «αυτοκτονικό», δεν θα εκτυλιχθεί.

Πρόσθεσε ότι αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνες ενέργειες» της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της θα μπορούσαν να φέρουν τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ