Τι εκτιμά ο ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Ως «ασυνήθιστη» χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς την καλντέρα του νησιού. Παράλληλα, επισημαίνει τις δυσκολίες στην πρόβλεψη της εξέλιξης του φαινομένου.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι σεισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα», δήλωσε στο Live Science. «Επειδή όλα συμβαίνουν υποθαλάσσια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Μεντιλίμπαρ: «Πρώτη φορά συμβαίνει στην καριέρα μου…»
Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα διαφέρει από εκείνη του 2011-2012, όταν η μετακίνηση μάγματος στα έγκατα του ηφαιστείου είχε προκαλέσει ανησυχία.
Σαντορίνη: Τι δείχνουν τα γεωχημικά δεδομένα
«Η πληγείσα περιοχή είναι μεγαλύτερη, οι σεισμοί καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα και τα επίκεντρά τους εντοπίζονται εκτός της καλντέρας της Σαντορίνης», εξηγεί ο Πάιλ.
Παρόλα αυτά, τα γεωχημικά δεδομένα από την περιοχή δεν δείχνουν σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση των αερίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης.
Σαντορίνη: Το Κολούμπο
Τα περισσότερα σεισμικά γεγονότα έχουν σημειωθεί μεταξύ του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, και της μικρής νησίδας Ανύδρου.
Παρόλο που αυτή τη φορά οι σεισμοί φαίνεται να οφείλονται σε τεκτονικές διεργασίες, ο γεωεπιστήμονας Ντέιβιντ Πάιλ επισημαίνει ότι οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτής της τεκτονικής δραστηριότητας και πιθανής ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Κολούμπο.
«Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ελάχιστα για τα βαθύτερα συστήματα που τροφοδοτούν με μάγμα τα ηφαίστεια», δήλωσε ο Πάιλ.
Το ηφαίστειο Κολούμπο εξερράγη τελευταία φορά το 1650, προκαλώντας έναν καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τα γύρω νησιά. Η Σαντορίνη, από την άλλη, διαμορφώθηκε από τη Μινωική έκρηξη του 1600 π.Χ., μία από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.