Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό – Μπαράζ δονήσεων στις Κυκλάδες

Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό – Μπαράζ δονήσεων στις Κυκλάδες

Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ενώ είχαν προηγηθεί τουλάχιστον άλλες δέκα δονήσεις σε διάστημα μιας ώρας

Μπαράζ σεισμών δονήσεων στην περιοχή της Σαντορίνης σημειώνεται την τελευταία ώρα εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων. Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ενώ είχαν προηγηθεί τουλάχιστον άλλες δέκα δονήσεις σε διάστημα μιας ώρας.

|O σεισμός των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Διαβάστε επίσης: «Θεός και πεπρωμένο»: Ο Πάλμα με φανέλα του Ολυμπιακού στην Ονδούρα δύο χρόνια πριν (pic)

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 08:48καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 28 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Οι σεισμοί είναι τεκτονικοί όχι ηφαστειακοί

Οσο ανεβαίνουν τα μεγέθη ανεβαίνει και ο σεισμός κίνδυνος τονίζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς η περιοχή έχει μεγάλα ενεργά ρήγματα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μηχανισμός γένεσης που δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί.

Τα μέτρα που λαμβάνονται στη Σαντορίνη είναι προληπτικά και έχουν στόχο να περιορίσουν τα φαινόμενα πανικού σε κλειστούς χώρους με μεγάλο πληθυσμό, όπως στα σχολεία, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, ερωτηθείς για την έντονη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 24ωρα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.

«Δεν θα υπάρχουν μέτρα εσαεί στη Σαντορίνη. Αν μπούμε σε φάση ύφεσης θα αρθούν» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η έντονη σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Πρόκειται για δυο ανεξάρτητα φαινόμενα. Οι σεισμοί από την παραμόρφωση μέσα στην καλντέρα δεν έχουν μεγάλα μεγέθη, εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Εκτακτα μέτρα

Το απόγευμα του Σαββάτου συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία αποφάσισε την λήψη προληπτικών μέτρων στη Σαντορίνη για την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Τα προληπτικά μέτρα και τα ευρήματα των Επιτροπών

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ