Πάνω από 14 χρόνια ζωής «κόβει» ο HPV

Πάνω από 14 χρόνια ζωής «κόβει» ο HPV

Μελέτη καταγράφει τους θανάτους που σχετίζονται με τον ιό HPV στην Ελλάδα και την οικονομική επιβάρυνση από τους καρκίνους που προκαλεί ο ιός

Μπορεί το 60,5% των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) να αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όμως σημαντικό μερίδιο έχουν και άλλες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του κόλπου που αφορά το 13,2% των θανάτων ή ο καρκίνος του πρωκτού που αντιπροσωπεύει το 9,6% των θανάτων.

Η συχνότητα αυτή διαπιστώθηκε σε μελέτη που ανέλυσε 443 θανάτους από καρκίνους σχετιζόμενους με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) το 2022. Η μελέτη αποτυπώνει για πρώτη φορά τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό HPV και τα χαμένα έτη παραγωγικής ζωής στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος και εμβολιασμός κατά του HIV μπορεί να πετυχει μακρόχρονη προστασία

Με τίτλο «Εκτίμηση του φορτίου θνησιμότητας των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα: χαμένα έτη ζωής και κόστος παραγωγικότητας», η μελέτη χρησιμοποίησε δημοσιευμένο μαθηματικό μοντέλο που εξετάζει τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από 11 HPV-σχετιζόμενους καρκίνους (ορθοφαρυγγικός, στοματικός, ρινοφαρυγγικός, υποφαρυγγικός, φάρυγγας, πρωκτικός, λάρυγγας, αιδοίου, κόλπου, τραχήλου και πέους).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον ιό HPV δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των γυναικών, όπως πιστεύεται σήμερα, αφού το 16,1% των θανάτων που σχετίζονται με τον HPV αφορά άνδρες. Μάλιστα, η θνησιμότητα σε αρκετούς καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV, όπως του πρωκτού ή ρινοφάρυγγα, είναι μεγαλύτερη στους άνδρες έναντι της αντίστοιχης των γυναικών.

Οι παραπάνω θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί με εμβολιασμό, είχαν σαν αποτέλεσμα 6.388 χαμένα έτη ζωής, από τα οποία το 11,2% αφορούσε άνδρες. Ο μέσος όρος χαμένων ετών ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 14,4 έτη.

Η μελέτη έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα χαμένα έτη παραγωγικής ζωής (δηλαδή τα έτη πριν τη συνταξιοδότηση) όπου εκτίμησε ότι, οι θάνατοι από HPV-σχετιζόμενους καρκίνους οδήγησαν σε απώλεια 1.813 ετών δυνητικής παραγωγικότητας, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν το 13% αυτών των θανάτων. Ο μέσος όρος χαμένων παραγωγικών ετών ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας υπολογίζεται σε 4,1 έτη.

Η οικονομική επίπτωση της πρόωρης θνησιμότητας λόγω των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων ανερχόταν σε 22,5 εκατ. ευρώ από τα οποία, τα 3,1 εκατ. ευρώ αφορούν άνδρες. Από HPV-σχετιζόμενο καρκίνο χάνονται λόγω πρώιμης θνησιμότητας και κατ’ επέκταση απώλειας παραγωγικότητας κατά μέσο όρο 50.226 ευρώ. Από τους καρκίνους που εξετάστηκαν, το μεγαλύτερο έμμεσο κόστος ανά θάνατο ήταν αυτό που αφορούσε στον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας με 61.579 ευρώ.

Η μελέτη καταλήγει ότι, το παραπάνω επιδημιολογικό βάρος μπορεί να αποτραπεί σε συντριπτικό βαθμό με τον HPV εμβολιασμό και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Γκούντας, Value & Patient Access Manager της MSD Ελλάδος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Κύπρου σημείωσε πως «αυτό που είναι σημαντικό» είναι ότι αφενός η διαθεσιμότητα εμβολίων για την ενεργό ανοσοποίηση κατά του HPV προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης και αφετέρου ότι οι θάνατοι από HPV δεν είναι μόνο οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της μελέτης στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ