Focus, κατάρτιση και προσαρμοστικότητα – Οι ειδικοί απαντούν πώς θα βρούμε δουλειά το 2025

Το να βρεις δουλειά εν έτει 2025 μοιάζει με αγώνα δρόμου σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο ανταγωνισμός εντείνεται, και η τεχνολογία ανατρέπει συνεχώς τα δεδομένα

Αν κανείς σκέφτεται να βρει νέα δουλειά το 2025 ίσως να χρειάζεται μία αλλαγή προσέγγισης σε σχέση με τον τρόπο που βρήκε την τελευταία του δουλειά, λέει το Independent.

Αυτή φαίνεται να είναι η επικρατούσα άποψη ενόψει του νέου έτους, με τα στοιχεία που δείχνουν ότι όχι μόνο χιλιάδες είναι πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά – αλλά και ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο ακόμη και να λάβει καν κάποιος απάντηση πόσο μάλλον να προσληφθεί.

Διαβάστε επίσης: Με πόσες νίκες εξασφαλίζει ο Ολυμπιακός το πλεονέκτημα έδρας- Ποιος είναι ο «μαγικός αριθμός» για το Νο1

Η έρευνα του LinkedIn

Η έρευνα του LinkedIn δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι σχεδόν δύο στους τρεις επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμούν διακαώς να βρουν μια νέα δουλειά, ένα τεράστιο 61%, πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι έχει γίνει πιο δύσκολο να βρουν νέους ρόλους και δηλώνουν απογοητευμένοι από μια διαδικασία που σημαίνει όλο και περισσότερο ότι υποβάλλουν περισσότερες αιτήσεις και λαμβάνουν λιγότερες απαντήσεις – ακόμη και μετά από συνεντεύξεις.

Αυτό έρχεται με αφορμή μια πρόσφατη δημοσίευση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έφερε στην κορυφή της λίστας τους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης και τους οικιακούς βοηθούς υγείας.

Σε όλους τους κλάδους, ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται να μην είναι μόνο η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας, αλλά και οι πιθανότητες να ακούσει κανείς απάντηση για αυτές, με το 80% των επαγγελματιών του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού να συμφωνεί ότι έχει γίνει πιο δύσκολο να βρει κανείς την νέα θέση των ονείρων του.

Ως εκ τούτου, η προσέγγιση της μαζικής υποβολής αιτήσεων μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για όσους θέλουν αλλαγή, με το LinkedIn να αναφέρει ότι η «στρατηγική δεν είναι αποτελεσματική» και ότι απαιτείται αλλαγή στη νοοτροπία, όσο και στη διαδικασία.

Επιπλέον, και ίσως προσθέτοντας στην απογοήτευση και στις δύο πλευρές του χάσματος των προσλήψεων, πάνω από το ένα πέμπτο (23%) των επαγγελματιών του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού ανέφεραν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των αιτήσεων πληρούν όλα τα κριτήρια που ορίζονται στην προκήρυξη της θέσης εργασίας.

Αιτήσεις «σκούπα»

Η εμπειρογνώμονας καριέρας του LinkedIn UK, Zara Ewaton, δήλωσε:  «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι αναζητούντες εργασία υποβάλλουν αιτήσεις για περισσότερους ρόλους από ποτέ, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την δύσκολη αγορά εργασίας, αλλά αυτό δεν λειτουργεί.

Η αγορά εργασίας εξελίσσεται ραγδαία, και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για τους αναζητούντες εργασία, ανοίγει επίσης απίστευτες ευκαιρίες. Οι επαγγελματίες πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους και να είναι πιο στρατηγικοί στην υποβολή αιτήσεων για ρόλους που ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους και να αναζητήσουν τρόπους για να ξεχωρίσουν.»

Για να προσπαθήσει να γεφυρώσει αυτά τα ζητήματα, η διαδικτυακή πλατφόρμα λανσάρει νέα εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους αναζητούντες εργασία να βρουν ρόλους για τους οποίους μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι, με μια λειτουργία αντιστοίχισης θέσεων εργασίας που εστιάζει στις δεξιότητες και την εμπειρία για να κατευθύνει τους χρήστες προς τις ευκαιρίες για τις οποίες είναι πιο πιθανό να λάβουν απάντηση.

Περαιτέρω εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για τους premium χρήστες όσον αφορά βιογραφικά σημειώματα, συνοδευτικές επιστολές και άλλα παρόμοια.

Παρά την εστίαση στο τι έχουν ήδη κάνει οι άνθρωποι και αυτό οδηγεί στο τι θα μπορούσαν να κάνουν στη συνέχεια, η έρευνα δείχνει επίσης ότι πάνω από τους μισούς εργαζόμενους παγκοσμίως (56%) είναι ευτυχείς να αναλάβουν έναν ρόλο σε έναν εντελώς νέο κλάδο ή τομέα.

Νέες δεξιότητες

Το LinkedIn αναφέρει ότι το 22% των χρηστών σχεδιάζει να «μάθει νέες δεξιότητες φέτος για να ανοίξει ευκαιρίες», με την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί πραγματικό κίνητρο για την ανάγκη υιοθέτησης πρόσθετων ικανοτήτων, δεδομένου του πόσο πολύ είναι ήδη συνυφασμένη με τους ρόλους σε ορισμένους κλάδους και της προσδοκίας ότι θα εμφανιστεί πιο έντονα στο μέλλον.

Οι συμβουλές για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σας να λάβετε απάντηση από τους υπεύθυνους προσλήψεων ή από τις εταιρείες στις οποίες υποβάλλετε απευθείας αίτηση επικεντρώνονται σε αυτή την περίπτωση φυσικά στο στυλ και το περιβάλλον του LinkedIn, αλλά ορισμένες μπορούν σίγουρα να μεταφραστούν σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το πού ξεκινά η αναζήτηση εργασίας σας.

Η υιοθέτηση μιας «νοοτροπίας προσαρμοστικότητας» είναι ένα σημείο εκκίνησης, λέει η Easton, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι πιθανότατα απαραίτητη εάν η αλλαγή κλάδου ή ρόλου είναι στην ημερήσια διάταξη.

«Η πλοήγηση στην τρέχουσα αγορά εργασίας είναι δύσκολη, αλλά με την προθυμία προσαρμογής, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη», ανέφεραν.

«Φροντίστε να τονίσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες, όπως η προσαρμοστικότητα και η επικοινωνία, κατά τη διαδικασία πρόσληψης και αφιερώστε χρόνο για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων».

Η επικαιροποίηση του προφίλ σας με την ανάδειξη των βασικών δεξιοτήτων – ή, σε όρους εκτός πλατφόρμας, η αναμόρφωση του βιογραφικού σας με τις πιο σχετικές αρμοδιότητες που είχατε και οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφραστούν στη νέα θέση που θέλετε – είναι απαραίτητη, όπως και ο εντοπισμός «των ρόλων για τους οποίους ταιριάζετε καλύτερα και πού να εστιάσετε το χρόνο και την προσπάθειά σας», αντί να υιοθετήσετε μια προσέγγιση μαζικής υποβολής αιτήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από