Την πολιτική σταθερότητα επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι θα προτείνει αλλαγές στον θεσμό της ΠτΔ ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης
Να εκλέγεται για μία μόνο εξαετή θητεία ο/η ΠτΔ πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα εισηγηθεί την εν λόγω αλλαγή στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε για την επιλογή του Κώστα Τασούλα για τη θέση του ΠτΔ, σημειώνοντας ότι η ευρύτερη αποδοχή «δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας» και ότι «η διαφορετική προέλευση Προέδρου και πρωθυπουργού δεν εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, αλλά ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο».
Προτείνοντας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε την παράδοση που θέλει την κυβέρνηση να προτείνει πρόσωπο προερχόμενο από αντίπαλο πολιτικό χώρο, γεγονός που επισημαίνει η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για στενή κομματική επιλογή.
Ενοποιητικός ρόλος
Επικαλούμενος την πολιτική σταθερότητα και τον ενοποιητικό ρόλο του ΠτΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα έπρεπε να «ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία» καθώς «έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα τα «κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα».
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε Πρόεδρο από το στενό κομματικό περιβάλλον, έναν εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, σπάζοντας έτσι την μεταπολιτευτική παράδοση και αποδεικνύοντας ότι δεν επιδιώκει τη συναίνεση.