Δασμοί: Η Ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται – Οι δείκτες που ανησυχούν την Ελλάδα

Οι δασμοί Τραμπ έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη που ψάχνει απαντήσεις απέναντι στον σαρωτικό εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ

Αδειάζει η κλεψύδρα για την Ευρώπη; Αν και η οικονομία της έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική τις τελευταίες δεκαετίες η ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει σημάνει συναγερμό σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει ταράξει τα νερά προαναγγέλοντας επιθετική πολιτική (οι δασμοί είναι προ των πυλών) που θα ταράξει τα νερά επηρεάζοντας και την Ελλάδα.

Στη νέα εποχή που ξεπροβάλει, την ώρα που η μακροχρόνια άνθηση της Κίνας τελειώνει και οι εμπορικές εντάσεις με την Ουάσιγκτον θολώνουν την εικόνα του διατλαντικού εμπορίου, οι μέρες της άνθησης μοιάζουν να τελειώνουν με την ΕΕ να καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα και να μετρήσει τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Ο φοβερός διάλογος Μεντιλίμπαρ – Μπιανκόν στον Ρέντη και το ρεπό πριν τον Παναθηναϊκό

Οι μέρες της άνθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας μοιάζουν να τελειώνουν

Οι αντίξοες συνθήκες που σαρώνουν όλη την ήπειρο απειλούν με την τέλεια καταιγίδα το 2025, καθώς ο Τραμπ στρέφει το βλέμμα του στην Ευρώπη. Εκτός από την επιβολή νέων δασμών είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την απαίτησή του οι χώρες του ΝΑΤΟ είτε να φροντίσουν να πληρώσουν περισσότερα μετρητά για την άμυνά τους ή διαφορετικά θα χάσουν την αμερικανική προστασία.

Ο Τραμπ στρέφει το βλέμμα του στην Ευρώπη…

Ανάπτυξη με το σταγονόμετρο

Με τα κομπιουτεράκια να έχουν πάρει «φωτιά» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) υπολογίζει ότι η αναιμική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί και το 2025 με την πρόβλεψη να είναι στο 1,1% αλλά χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο ύφεσης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι «εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι».

Στο τοξικό κοκτέιλ έρχεται να προστεθεί η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή σε Γερμανία και Γαλλία.

H Ευρωπαϊκή επιτροπή, στην δική της εκτίμηση, εκτιμά οι δασμοί Τραμπ θα κοστίσουν περίπου 100 δισ. στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ήδη παλεύουν να συγκρατήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δυσχεράνουν περαιτέρω το τοπίο.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο βαθμός στον οποίο η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος έναντι των ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική ανταγωνιστικότητα από το 2000 και μετά κόβει την ανάσα. Το χάσμα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, για παράδειγμα, έχει διπλασιαστεί σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις στο 30%, κυρίως λόγω της χαμηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας στην ΕΕ.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα έχει κατά νου η ΕΚΤ κατά την διάρκεια του χρόνου, είναι και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτό γιατί ένα αδύναμο ευρώ σε μια οικονομία όπως η ευρωπαϊκή, η οποία πάσχει από έλλειμμα ενέργειας, μπορεί να πυροδοτήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων σε μια δύσκολη περίοδο.

Η εκτίμηση είναι ότι οι δασμοί Τραμπ θα κοστίσουν περίπου 100 δισ. στις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας

Σε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να προβλεφθούν με ακρίβεια οι κλυδωνισμοί από τον «οδοστρωτήρα» Τραμπ η Ελλάδα εστιάζει την προσοχή της στις εξαγωγές αγαθών καθώς το 2024 – όπως έγινε και το 2023, αναμένεται να κλείσουν με μείωση της τάξης του 2% – 2,5%.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό θα πληγούν περαιτέρω από την επιβολή δασμών και ως εκ τούτου θα πληγεί και το ΑΕΠ της χώρας διευρύνοντας περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα και άρα την καθαρή εκροή πόρων από την οικονομία.

Mε βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, αύξηση 18,7% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας καθώς καταγράφηκε ποσοστιαία αύξηση των εισαγωγών και μείωση των εξαγωγών. Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 31,5 δισ. ευρώ έναντι 28,67 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 9,9%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές, η συνολική αξία των εισαγωγών, κατά το μήνα Νοέμβριο 2024 ανήλθε στο ποσό των 7.205,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία των εξαγωγών, κατά το μήνα Νοέμβριο 2024 ανήλθε στο ποσό των 4.024,6 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 ανήλθε σε 31.510,5 εκατ. ευρώ

Καλπάζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Νοέμβριο 2024 ανήλθε σε 3.181,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση, 18,7%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 77.379,3 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ 1,9%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 ανήλθε στο ποσό των 45.868,8 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ 3,0%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 ανήλθε σε 31.510,5 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, 9,9%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από