Η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον θεσμό και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη ΝΔ
Στην τελική ευθεία εν όψει της γνωστοποίησης της πρότασης του Κυριακού Μητσοτάκη για τον/την επόμενο/η Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν την οπτική τους για τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν να έχει αυτή. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εκπέμψει το δικό του μήνυμα με την επιλογή του, τόσο προς την κοινωνία όσο και στο εσωκομματικό πεδίο.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ερωτηθείς σχετικά με το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η ΝΔ δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση, κυρίως προς την κοινωνία.
Αναφερόμενος στο μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία μεγάλωσε αυτά τα εννιά χρόνια, γιατί ενώ έμεινε πιστή στην ιδρυτική της διακήρυξη, αν τη διαβάσει κανείς θα δει πόσο πιστοί έχουμε μείνει, δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση, κυρίως προς την κοινωνία. Αυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα το οποίο θέλει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε του μεγάλη απόφαση. Είτε είναι μια πολιτική απόφαση είτε είναι μια απόφαση προσώπου, δίνοντας ευκαιρίες, στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα δούμε και τώρα».
Υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει ποιον θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ό,τι όνομα ακούγεται είναι ένα ενδεχόμενο. Είναι σημαντικό ότι έχουμε προστατέψει (σ.σ. τον θεσμό). Μένουν λίγες ημέρες και μπαίνουμε σιγά σιγά στον μήνα των ανακοινώσεων». Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως τίμησε τον θεσμό.
ΠΑΣΟΚ: Η αιτιολόγηση που ζητεί για τη Σακελλαροπούλου και το «ναι» στη νυν ΠτΔ
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να κινηθεί θεσμικά ως προς την ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, παρουσιάζει ενδιαφέρον η στάση που κρατά επί της ενδεχόμενης υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ζητούν το πρόσωπο να προέρχεται από την Κεντροαριστερά, με σκοπό, όπως λένε, να υπάρξει εξισορρόπηση, εθνική ενότητα και εγγύηση θεσμικής ομαλότητας. Παράλληλα, ο βουλευτής Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε για τη νυν Πρόεδρο, ότι «εφόσον ήταν η πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη, θα την ξαναψηφίζαμε». Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στήριξε την κ. Σακελλαροπούλου και στην προηγούμενη εκλογή της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς, επισήμανε τις προηγούμενες μέρες, μιλώντας στον τ/σ Action24, πως η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει, αν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου που ήταν προσωπική του επιλογή, να το αιτιολογήσει. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Αν δούμε χαρακτηριστικά σε όλους τους Προέδρους, όταν ένα κόμμα πρότεινε την πρώτη φορά Πρόεδρο Δημοκρατίας, τη δεύτερη φορά όταν έμπαινε το ίδιο όνομα στο ζύγι πάντα το κόμμα που τον πρότεινε τον ξαναστήριζε. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Κωστή Στεφανόπουλο και το 1995 και το 2000, η Νέα Δημοκρατία τον Κάρολο Παπούλια και το 2005 και το 2010. Άρα, εδώ θα έχουμε στην ουσία μια νέα κατεύθυνση πρώτη φορά να μην προτείνεται η ανανέωση. Και θα πρέπει να το αιτιολογήσει».
Πρόσθεσε πως «εμείς θα τοποθετηθούμε για τα πρόσωπα όταν τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός. Διότι δεν είναι το κρίσιμο να υπάρξει ένας προοδευτικός υποψήφιος Πρόεδρος για να καταγραφεί απλά, αλλά να φτάσουμε σε προοδευτικό Πρόεδρο. Ο θεσμός του ΠτΔ δεν είναι θεσμός για να κάνεις αντιπολίτευση. Είναι κατ’ εξοχήν συναινετικός θεσμός, διότι πρέπει να εκφράζει την εθνική ενότητα. Αν έρθει ο Πρωθυπουργός με μία στενή δεξιά επιλογή απλά για να καλύψει τα δικά της εσωκομματικά αδιέξοδα, εκεί προφανώς και θα έχουμε άλλη πρόταση».
Αναφορικά με το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε σήμερα στον ρ/σ Παραπολιτικά πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σάρκα από τη σάρκα της παράταξής μας και τον τιμούμε. Δεν είναι απλά ένα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά αλλά υπήρξε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η θετική μας γνώμη αξιολογικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι δεδομένη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να μπούμε σε ονοματολογία καθώς θεσμικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση θα προτείνει και εμείς θα αξιολογήσουμε την πρόταση αυτής».
Ακόμη, σε μια κίνηση που ίσως έχει τη δική της συμβολική σημασία, στη χθεσινή κηδεία του Κώστα Σημίτη, ο κ. Ανδρουλάκης περπάτησε από τη Μητρόπολη Αθηνών ώς το Α’ νεκροταφείο μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας πλάι την υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Άννα Διαμαντοπούλου, συνομιλώντας για ώρα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζει τη δική του πρόταση, επιθυμώντας κοινή υποψηφιότητα
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η πρότασή του, – όπως είχε κατατεθεί από τον πρόεδρό του Σωκράτη Φάμελλο, είναι μια κοινή υποψηφιότητα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος Γιώργος Καραμέρος προανήγγειλε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «θα περιμένουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και θα κάνουμε την αποτίμηση τη Δευτέρα για την αντίδραση ή εν πάσει περιπτώσει την ανταπόκριση των προοδευτικών κομμάτων. Η πρόταση του κ. Φάμελλου είναι δημόσια εδώ και μία εβδομάδα. Άρα εμείς έχουμε καταθέσει στη δημόσια σφαίρα ότι δεν θέλουμε να περιμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη και καλούμε και τα προοδευτικά κόμματα να μην περιμένουν».
Ο κ. Καραμέρος τόνισε επίσης πως «δεν θα κάνω καμία πιο προωθημένη δήλωση μέχρι τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πιθανότατα θα είναι τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί και θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση και αιτιολόγηση, αφού πρώτα δούμε και την ανταπόκριση των άλλων κομμάτων της Κεντροαριστεράς».
Ζήτησε εξίσου να αιτιολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους λόγους για τους οποίους θα προτείνει ή όχι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αν/και η Κουμουνδούρου δεν θα στήριζε μια επανεκλογή της, όπως έχουν τονίσει εμμέσως πλην σαφώς στελέχη της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη στάση που κράτησε σε σειρά ζητημάτων, όπως τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και στις υποκλοπές.
Ακόμη, ενδιαφέρον αποκτά και η στάση των υπόλοιπων κομμάτων, όπως της Νέας Αριστεράς που πρώτη είχε καταθέσει πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή του Χρήστου Ράμμου.
Αντίστοιχα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που αρκετοί εξ’ αυτών προέρχονται από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο θα δείξουν τις προθέσεις τους ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν και αν αυτές θα συντάσσονται με τα κόμματα που φέρεται να είναι κοντά. Σημειώνεται ότι το μπλοκ των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν ενταχθεί στο Κίνημα Δημοκρατίας -δια μέσω του Στ. Κασσελάκη- έχουν ανακοινώσει ότι θα γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.