Πρόκειται για έναν άντρα, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος, όπως μετέδωσε το MEGA, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Ο μεταπνευμονοϊός που σαρώνει την Κίνα έφτασε και στην Ελλάδα καθώς επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για έναν άντρα, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος, όπως μετέδωσε το MEGA, νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα και ιχνηλατούνται οι επαφές του.
Αρχικά, βρισκόταν σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο, ωστόσο τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν και χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόρη του 71χρονου φέρεται να είχε ταξιδέψει στην Κίνα κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Τι γνωρίζουμε για τον ιό
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε ξαφνική έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών σε ολόκληρη την Κίνα, θυμίζοντας μια παρόμοια έξαρση κατά τη διάρκεια της Covid-19 πριν από πέντε χρόνια, προκαλώντας έντονη ανησυχία.
«Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα κύμα αναπνευστικής λοίμωξης ,τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (ΗΜPV) που εγείρει ανησυχίες. Τον περασμένο μήνα, η χώρα έθεσε σε λειτουργία σύστημα ελέγχου για τις ιώσεις του χειμώνα ανάμεσά τους και η πνευμονία άγνωστης προέλευσης. Διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο HMPV εξαπλώνεται ταχύτατα και κυρίως επηρεάζει παιδιά και ηλικιωμένους», σύμφωνα με το CNN-NEWS18.
Ο HMPV είναι ένας ιός που εντοπίστηκε το 2001. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και προκαλεί συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Το Πεκίνο χαρακτηρίζει την κατάσταση «χειμερινό περιστατικό» και σπεύδει να πει ότι είναι ασφαλή τα ταξίδια στην Κίνα.
Τα Μέσα Ενημέρωσης σε γειτονικές χώρες όπως η Ινδονησία, η Ινδία και η Ιαπωνία προειδοποίησαν επίσης τους πολίτες τους να είναι ενήμεροι για την κατάσταση στην Κίνα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Η έξαρση των κρουσμάτων συμπίπτει με τον ψυχρότερο καιρό και την αυξημένη δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους, συνθήκες που συνήθως ευνοούν την εξάπλωση των αναπνευστικών ιών. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτή η έξαρση συνάδει με τις εποχικές τάσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει επισημάνει την κατάσταση ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τις αρχές να ενισχύσουν τα συστήματα παρακολούθησης.