Ζωγράφος η μία, καθηγήτρια και σχετιζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ η άλλη
Ο Κώστας Σημίτης άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, με έναν προσωπικό βίο που κράτησε κλειστό και χωρίς ιδιαίτερη έκθεση.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι με την αγαπημένη του Δάφνη υπήρξε μαζί για 63 ολόκληρα χρόνια, όμως ελάχιστες φορές, έως και σχεδόν καθόλου, απασχόλησαν τη δημοσιότητα, περνώντας μια προσωπική ζωή ουσιαστικά ήσυχη και αποκτώντας στην πορεία δύο κόρες, την Φιόνα και τη Μαριλένα.
Διαβάστε επίσης: Το λάθος μήνυμα του Λανουά και το μήνυμα του Ολυμπιακού
Η ζωγράφος Φιόνα Σημίτη
Η Φιόνα Σημίτη, ζωγράφος το επάγγελμα, είναι παντρεμένη από το 1996 με τον Παύλο Μουζακίτη. ίδρυσε την «γκαλερί» Arteshop ενώ διακινεί έργα τέχνης μέσω του ιντερνετ από το 1997. «Είναι ένα πείραμα, ειδικά για την Ελλάδα όπου ο περισσότερος κόσμος δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του να αγοράζει τέχνη από το ίντερνετ» δήλωνε η Φιόνα Μουζακίτη στο Vogue Hellas.
Πριν δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά με τον χώρο της τέχνης βρέθηκε σε γνωστά για την υψηλή ποιότητα των σπουδών τους Πανεπιστήμια και κέντρα εκπαίδευσης του εξωτερικού. Από το 1987 μέχρι το 1990 σπούδασε στα έδρανα του Πανεπιστημίου του Reading στην Αγγλία, από το οποίο έλαβε πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, ενώ από το 1985 μέχρι το 1986 μετεκπαιδεύτηκε στο Chelsea School of Art και στο Camden Arts Center, όπου πήρε δίπλωμα στην ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική. Από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχει κάθε χρόνο σε μεγάλες εκθέσης ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό, μάζί με άλλους διακεκριμένους σύγχρονους καλλιτέχνες.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Φιόνα Μουζακίτη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην λεγόμενη «φθηνή» τέχνη, χαρακτηρισμός που δεν αναφέρεται βέβαια στην ποιότητα των έργων, αλλά στην τιμή τους, κάτι που εσχάτως αποκτά πολλούς φίλους και υποστηρικτές στην χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, συμμετέχει ως «εταίρος» στην γκαλερί Cheap Art των Γιώργου και Δημήτρη Γεωργακόπουλου, όπου εκτίθενται έργα μικρού μεγέθους σε χαμηλή τιμή. Αντίστοιχες γκαλερί υπάρχουν και στο εξωτερικό, όπως στη Βιέννη και στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η cheap art προσφέρεται σαν τομή όλων των φορέων του εικαστικού χώρου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμα πλατύτερα απ’ ότι μέχρι σήμερα τον τόπο έρευνας και πειραματισμού ολόκληρου του εικαστικού χώρου «εκεί που οι οικονομικές δεσμεύσεις και πιέσεις τείνουν να συνθλίψουν, όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν την πηγή της εικαστικής έκφρασης». Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφοι συγκεντρώνουν τα καλλιτεχνικά τους προϊόντα και φτιάχνουν ένα μεγάλο εικαστικό παζλ σε κάθε έκθεση της γκαλερί. Το εγχείρημά τους βασίζεται στην ποσότητα αλλά και στην οικονομία, ενώ μοιάζει λίγο με σουπερμάρκετ σύγχρονης τέχνης, με τις τιμές των έργων να κρίνονται «συμφέρουσες».
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο πιο εύφορο ώστε η τέχνη να γίνει περισσότερο προσιτή στο ευρύ κοινό. Η Cheap Art απευθύνεται στους πάντες» απαντά η κ. Μουζακίτη, σε όσους την ρωτούν. Παράλληλα, η ίδια ευθυγραμμιζόμενη με τις συνθήκες της εποχής της οικονομικής κρίσης, έχει προσαρμόσει το τιμολόγιο των έργων της σε χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην διαδικτυακή γκαλερί που διατηρεί μαζί με την φίλη της Δέσποινα Σταύρου το κόστος του κάθε πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει η ίδια δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Η καθηγήτρια Μαριλένα Σημίτη και η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η Μαριλένα Σημίτη είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει Πτυχίο στην Πολιτική Επιστήμη και τη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΑ σε Political Science από το Columbia University, (Η.Π.Α.) και Ph.D από το London School of Economics and Political Science (LSE). Το 2022 διατέλεσε Academic Visitor στο St Antony’s College, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 2013 Visiting Fellow στο European Institute του LSE. Από το 2022 είναι μέλος του Research Advisory Group του Hellenic Observatory (LSE). Είναι συγγραφέας του βιβλίου Η Κοινωνία Πολιτών στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε περιοδικά με κριτές καθώς και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ελληνικά. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια με κριτές (π.χ. ECPR, BISA, ΕSA, MGSA) και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (π.χ. Johns Hopkins University – Universitat Pompeu Fabra Public Policy Center, Institut für Protest- und Bewegungsforschung, Manchester Jean Monnet Centre of Excellence, Manchester Metropolitan University). Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Κοινωνιολογίας και αφορούν ειδικότερα τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής συμμετοχής στη σφαίρα της Κοινωνίας Πολιτών, όπως τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα Κοινωνικά Κινήματα, τις Αστικές Συγκρούσεις (urban riots) και τις εξατομικευμένες ή παθητικές μορφές πολιτικής συμμετοχής. Κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί σε reading lists μαθημάτων που εστιάζουν στην πολιτική διαμαρτυρία σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Προ ετών, μάλιστα, είχε… φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώντας με την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και πορευόμενη μαζί του στη θεωρία της μεγάλης ανατροπής που είχε ως αφετηρία το κίνημα των «Αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος.
Μάλιστα, η κόρη του πρώην πρωθυπουργού σε ομιλία της σε εκδήλωση στο LSE το 2013 για την κρίση στην Ελλάδα συμφώνησε με τον καθηγητή και φερόμενο ως μυστικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, Κώστα Δουζίνα.
Πρόσφατα, δε, η κόρη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Σημίτη υποστηρίζει ότι χρειάζεται να γίνει έρευνα για το ποια είναι σήμερα η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τότε την εκλογή Κασσελάκη.
«Έχω κουραστεί να διαβάζω για το «νέο» και το «καινούργιο» που συμβολίζει η υποψηφιότητα Κασσελάκη. Είναι δυστυχώς ένα έργο χιλιοπαιγμένο και χιλιοειδωμένο από τις Η.Π.Α. έως τη Λατινική Αμερική. Το ζήτημα με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την κοινωνία και την πολιτική ευρύτερα! Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει από το γεγονός ότι ο Κασσελάκης ψηφίστηκε μαζικά, είναι μήπως βλέπουμε το δέντρο (τον Κασσελάκη) και χάνουμε το δάσος (την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα). Για να μην κινούμαστε με εικόνες του παρελθόντος καλό είναι να γίνει μία κοινωνιολογική έρευνα για το ποια είναι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και κυρίως ποια είναι η πολιτική ταυτότητα των ψηφοφόρων», είχε γράψει.
πηγή: Athensmagazine.gr