Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ προχωρά στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Κώδικα της χώρας.
Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, ηγήθηκε σήμερα, στα ανάκτορα της Καζαμπλάνκα, συνόδου εργασίας αφιερωμένης στην αναθεώρηση του μαροκινού Οικογενειακού Κώδικα.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να συζητηθεί η έκθεση που υπέβαλε το καθ’ύλην αρμόδιο όργανο, με άνω των εκατό τροποποιητικών προτάσεων. Επισημαίνεται ότι της συνόδου προηγήθηκε γνωμοδότηση από το ανώτατο συμβούλιο των Ουλεμάδων (θρησκευτικοί λειτουργοί επιφορτισμένοι με την ερμηνεία των κειμένων) σχετικά με ορισμένες από τις προτάσεις αυτές, οι οποίες σχετίζονται με θρησκευτικά κείμενα. Προηγήθηκαν και οι απαραίτητες διευθετήσεις σχετικά με ζητήματα για τα οποία η αρμόδια αρχή έχει εκδώσει περισσότερες από μία γνωμοδοτήσεις ή για εκείνα των οποίων η αναθεώρηση απαιτούσε ερμηνεία της Σαρίας (ισλαμικός νόμος). Προτεραιότητα δόθηκε στις επιλογές που συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους σκοπούς που καθορίζει με επιστολή του ο μαροκινός μονάρχης προς τον πρωθυπουργό της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπό την ιδιότητά του ως μέλος της αρμόδιας αρχής για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, ιδίως σχετικά με τις ακροάσεις και τις σημαντικότερες προτάσεις που προέκυψαν από αυτές, τις οποίες η αρμόδια αρχή συμπεριέλαβε στην έκθεσή της.
Ο υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων, υπό την ιδιότητά του ως μέλος του ανώτατου συμβουλίου των Ουλεμάδων, παρουσίασε τα συμπεράσματα του συμβουλίου, το οποίο εργάστηκε για την εξεύρεση λύσεων συμβατών με τη Σαρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’, ο οποίος έχει επίσης τον τίτλο του Αρχηγού των Πιστών, κάλεσε το συμβούλιο να συνεχίσει το έργο του με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πλαίσιο με σκοπό την εμβάθυνση της έρευνας για τα ζητήματα που συνδέονται με τις εξελίξεις που βιώνει η μαροκινή οικογένεια και που απαιτούν καινοτόμες απαντήσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.
Ο βασιλιάς ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμένει σε επικοινωνία με την κοινή γνώμη και να ενημερώνει το λαό για τις εξελίξεις στην αναθεώρηση αυτή, την οποία η κυβέρνηση, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ως προς τη νομοθετική αυτή φάση, κατά τις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στις δύο Βουλές της χώρας, ο μαροκινός ηγέτης υπενθύμισε τα σημεία αναφοράς και τις αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν, ήτοι της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συνοχής, σύμφωνα με τη θρησκεία του Ισλάμ, καθώς και τις οικουμενικές αξίες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το Μαρόκο, τονίζοντας την ανάγκη για μεταρρύθμιση και πρόοδο, μέσω αυτής της πολλά υποσχόμενης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, είκοσι χρόνια μετά την εφαρμογή του Οικογενειακού Κώδικα, με στόχο την προστασία της οικογένειας σε νομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Τόνισε, τέλος, ότι η μαροκινή οικογένεια αποτελεί το «βασικό κύτταρο της κοινωνίας» της χώρας και ότι πρέπει να δοθεί το απαραίτητο ενδιαφέρον σε όλες τις πτυχές που υποστηρίζουν και ενισχύουν την αναθεώρηση του Οικογενειακού Κώδικα, είτε πρόκειται για εμπέδωση της προηγούμενης εμπειρίας, είτε για την αναθεώρηση των σχετικών νομοθετικών κειμένων, είτε για την ανάπτυξη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης που επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο νόμο και να αφομοιώνουν καλύτερα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.