Mπουρκίνα Φάσο: Ελεύθεροι τέσσερις Γάλλοι κρατούμενοι

Mπουρκίνα Φάσο: Ελεύθεροι τέσσερις Γάλλοι κρατούμενοι

Απελευθέρωση τεσσάρων υπηκόων Γαλλίας που κρατούνταν από την Μπουρκίνα Φάσο εδώ και ένα χρόνο, χάρη στη διαμεσολάβηση του βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, αίσιο τέλος είχε η υπόθεση τεσσάρων Γάλλων που είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία τον Δεκέμβριο του 2023 στην Μπουρκίνα Φάσο και κρατούνταν έκτοτε στη χώρα, χάρη στη διαμεσολάβηση του βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του μαροκινού μονάρχη για απελευθέρωση των τεσσάρων γάλλων κρατουμένων, σύμφωνα και με δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Μαρόκου.

Πρόκειται για μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που είχε αίσια έκβαση, χάρη στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και, ιδίως, όπως επισημαίνεται στο επίσημο ανακοινωθέν, μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι γάλλοι υπήκοοι απελευθερώθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου, μετά από έναν χρόνο κράτησής τους στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, με την κατηγορία της κατασκοπίας, ενημερώνει, μέσω του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, και η γαλλική υπηρεσία Πληροφοριών (DGSE), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από τον μαροκινό τύπο.

O γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε χθες με τον βασιλιά του Μαρόκου, «προκειμένου να τον ευχαριστήσει θερμά για την επιτυχία της διαμεσολάβησης, που κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση των τεσσάρων συμπατριωτών μας που κρατούνταν εδώ και ένα χρόνο στην Μπουρκίνα Φάσο», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του προεδρικού μεγάρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται γαλλική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για δημόσιους υπαλλήλους, κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων και βίζας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τεχνικοί είχαν μεταβεί στην Μπουρκίνα Φάσο για άλλους λόγους, και όχι στο πλαίσιο της εργασίας τους για συντήρηση ηλεκτρικών υπολογιστών. Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της χώρας την 1η Δεκεμβρίου 2023 και παρουσιάστηκαν από τις αρχές ως πράκτορες της DGSE. Έκτοτε, οι γαλλικές αρχές είχαν τηρήσει διακριτική στάση σχετικά με το ζήτημα.

Ως προς το πολιτικό πλαίσιο, επισημαίνονται, αφενός, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μπουρκίνα Φάσο, με την πραξικοπηματική άνοδο στην εξουσία του λοχαγού Τραορέ τον Σεπτέμβριο του 2022, γεγονός που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην αναχώρηση του γάλλου πρέσβη και την καταγγελία από πλευράς Τραορέ στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αφετέρου, η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων μεταξύ Μαρόκου και Γαλλίας, μετά και τη δήλωση υποστήριξης της τελευταίας υπέρ της μαροκινής πρότασης για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Μαρόκο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ