Γιατί η Νότια Κορέα κήρυξε στρατιωτικό νόμο και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα

Γιατί η Νότια Κορέα κήρυξε στρατιωτικό νόμο και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα

Κατά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν ισχυρίστηκε ότι θα εξαλείψει «τις ξεδιάντροπες φιλο-βορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις»

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης» σε μια απροειδοποίητη τηλεοπτική ομιλία αργά το βράδυ της Τρίτης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «κλείνει το μάτι» τη Βόρεια Κορέα και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.

«Μέσω αυτού του στρατιωτικού νόμου, θα ανοικοδομήσω και θα προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας, η οποία πέφτει στα βάθη της εθνικής καταστροφής… Θα εξαλείψω τις αντικρατικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατό και θα επαναφέρω την ομαλότητα στη χώρα».

Τι συνεπάγεται ο στρατιωτικός νόμος;

O στρατιωτικός νόμος είναι η αντικατάσταση της πολιτικής κυβέρνησης από τη στρατιωτική διακυβέρνηση και η αναστολή των πολιτικών νομικών διαδικασιών από τις στρατιωτικές. Οι συνήθεις πολιτικές ελευθερίες μπορούν να ανασταλούν για όσο διάστημα διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος.

Το άρθρο 77 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κορέας περιέχει διατάξεις που αφορούν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Λέει: «Όταν απαιτείται να αντιμετωπιστεί μια στρατιωτική ανάγκη ή να διατηρηθεί η δημόσια ασφάλεια και τάξη με κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων σε καιρό πολέμου, ένοπλης σύγκρουσης ή παρόμοιας εθνικής έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο όπως ορίζει ο νόμος».

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο στρατός είπε ότι οι δραστηριότητες του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων θα απαγορευθούν και ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδότες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διοίκησης του στρατιωτικού νόμου. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι δεν επιτρέπεται στους βουλευτές να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ.

Γιατί ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο;

Δεδομένου ότι οι τελευταίες εκλογές της Εθνοσυνέλευσης που διεξήχθησαν νωρίτερα φέτος έβγαλαν μια συντριπτική ετυμηγορία υπέρ της αντιπολίτευσης, ο Γιουν είναι ουσιαστικά ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν μπόρεσε να περάσει τους νόμους που ήθελε και, αντίθετα, περιορίστηκε στο να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια που πέρασε η αντιπολίτευση. Σε αυτό αναφερόταν όταν μίλησε για την αντιπολίτευση που έχει «παραλύσει τις κρατικές υποθέσεις».

Επιπλέον, από την εκλογή του το 2022, βλέπει μια σταθερή πτώση των ποσοστών αποδοχής του, εν μέρει λόγω του αριθμού των σκανδάλων που αφορούν τον ίδιο και τη σύζυγό του, σύμφωνα με το BBC. Οι κατηγορίες κατά της συζύγου του Γιουν περιλαμβάνουν χειραγώγηση μετοχών και αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας Dior. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεκινήσει ειδική έρευνα εναντίον της.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου

Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήρθε εντελώς ξαφνικά. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC, «οι δρόμοι φαίνονται φυσιολογικοί». Η αντίδραση του κοινού χαρακτηρίζεται περισσότερο από «αμηχανία» παρά από οτιδήποτε άλλο, ανέφερε το BBC.

Η κίνηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει ομόφωνη κριτική από το πολιτικό κατεστημένο της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κόμματος του Γιουν.

«Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζε-Μιούνγκ σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, παρακαλώ ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε.

Ο ηγέτης του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-Χουν χαρακτήρισε «λανθασμένη» κίνηση την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και δεσμεύτηκε να την εμποδίσει. Σημειωτέον, σύμφωνα με το νόμο της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο εάν η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης ζητήσει να ψηφίσει για την κατάργησή του.

Έχει κηρύξει στο παρελθόν η Νότια Κορέα στρατιωτικό νόμο;

Από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας στις 15 Αυγούστου 1948, ο στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχθεί 10 φορές ως απάντηση σε κρίσεις όπως η εξέγερση Yeosu-Suncheon και ο πόλεμος της Κορέας.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τη δεκαετία του 1960, ο στρατιωτικός νόμος επικαλέστηκε συχνά εν μέσω πολιτικών αναταραχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ