«Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται "στα του οίκου του"» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Πόλεμος» ξέσπασε στην συγκυβέρνηση μετά των ΑΝΕΛ και του Νίκου Κοτζιά μετά και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχές που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών ακόμα και με 130 βουλευτές.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 έδρες και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν απώλειες, καθώς οι έξι ψήφοι που υπολείπονται για να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία θα μπορούσαν να προέλθουν από ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ «που θεωρούν καλή τη συμφωνία» και από τις τάξεις του Ποταμιού.
Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ
«Στο ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας των Πρεσπών και για τη διαδικασία ψήφισής του, όταν και εάν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται «στα του οίκου του»» αναφέρει αιχμηρά ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Τοσουνίδης δηλώνει ακόμα ότι «η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή του βίου της (Σεπτέμβριος 2015), είναι κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενων κομμάτων, των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζεται επισήμως διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μεταφέρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα».
Όπως τονίζει, «η θέση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού κράτους».
Τι δήλωσε ο Κοτζιάς στη FAZ
Η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από 151 βουλευτές και χωρίς τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αυτό προέβλεψε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Κοτζιάς είπε και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον για την ψηφοφορία. Τόνισε ότι θα μπορούσε να περάσει και με λιγότερους βουλευτές διότι εκείνη την ημέρα ενδεχομένως να λείπει κάποιο κόμμα.
Είπε συγκεκριμένα: «Σε μια συνέντευξη, τον Δεκέμβριο 2017, στην πρώτη μου συνέντευξη με κεντρικό θέμα τη Βόρεια Μακεδονία, είχα δηλώσει ότι έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του κοινοβουλίου. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή η πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Τότε δέχτηκα επίθεση από την αντιπολίτευση ότι στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορούμε να στηριχτούμε σε μια πλειοψηφία των κυβερνητικών κομμάτων. Όμως, δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία.
Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η (αναγκαία) πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους.
Επιδιώκουμε μεν για πολιτικούς λόγους μία πλειοψηφία μεγαλύτερη των 150 ψήφων, όμως τυπικά από νομικής απόψεως δεν δεσμευόμαστε από αυτήν. Με άλλα λόγια: Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο.
Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης – άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους. Μέτρησα ακριβώς. Ισχύει ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Επιπλέον υπάρχει το κόμμα «Ποτάμι», στο οποίο δεν βρίσκουν βεβαίως καλή τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές του, οπωσδήποτε όμως κάποιοι εξ αυτών».
Ο υπουργός τόνισε ότι σίγουρα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ακόμη και αυτοί που είναι από τη Βόρεια Ελλάδα ενώ ανέφερε πως υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 37% του κόσμου είναι υπέρ της συμφωνίας και το 55% κατά, χαρακτηρίζοντας αυτή την εικόνα μια «καλή βάση».
Υπογράμμισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια. «Έπειτα, θα πρέπει να κυρώσουμε άμεσα τη συμφωνία -και στους έξι μήνες έως τότε η αντιπολίτευση δεν θα έχει ούτε καν τη δυνατότητα να επιδιώξει νέα ψήφο δυσπιστίας, καθώς το έχει κάνει ήδη». Είπε ακόμη ότι η πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία, ακόμη κι αν το κράτος επισήμως φέρει ακόμη το παλαιό του όνομα. Η αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα υποβληθεί όμως με το νέο όνομα. Πράγμα λοιπόν που σημαίνει ότι: Εάν η γειτονική μας χώρα δεν αλλάξει το όνομά της, τότε δεν θα ισχύει πια η πρόσκληση.