Οι MIRV αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να επιτρέπουν τη μεταφορά πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών με μόνο μία εκτόξευση - Η Ρωσία ανέπτυξε έναν πύραυλο που δεν γίνεται να ξαναχτιστεί
Η Ρωσία εκτόξευσε έναν νέο μη πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας την Πέμπτη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα, σηματοδοτώντας άλλη μια σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο των 1.000 ημερών.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι το ρωσικό χτύπημα στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε από έναν νέο μη πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος έχει μεσαίο βεληνεκές, σε μία από τις εγκαταστάσεις της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, «σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους».
- Διαβάστε επίσης: Τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Ανατροπή νταλίκας στη γέφυρα Μετσόβου λόγω ισχυρών ανέμων
Σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, ο βαλλιστικός πύραυλος έφερε πολλαπλές κεφαλές. Ίσως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοιο όπλο σε πόλεμο.
The strike on Dnipro was caught on video — it was published by the @BackAndAlive foundation. The Air Force of the Armed Forces of Ukraine reported a massive attack on the city, including an intercontinental missile. pic.twitter.com/sJG2NEl47j
— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) November 21, 2024
Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ντνίπρο. Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές.
Σύμφωνα με το CNN, χρησιμοποιώντας Oreshnik, η Ρωσία απέκλινε από το δόγμα αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μην αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα, στο πλαίσιο της Συνθήκης INF (Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς).
Ωστόσο, το 2019, η συγκεκριμένη συνθήκη τερματίστηκε μετά από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, ως απάντηση στις ενέργειες της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ παράγουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας και τους συμπεριλαμβάνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη. Η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων RS-26 Rubezh και RSD-10 Pioneer θα μπορούσε, όπως εκτιμάται, να αποτελεί μια νέα απάντηση της Μόσχας στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF.
Τι είναι το σύστημα MIRV
Το εν λόγω σύστημα, γνωστό ως Multiple Independently-Targetable Reentry Vehicle (MIRV), φέρει μια σειρά από κεφαλές που η καθεμία μπορεί να στοχεύσει μια συγκεκριμένη τοποθεσία, επιτρέποντας σε μόνον έναν βαλλιστικό πύραυλο να εξαπολύσει μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση.
Τα MIRV αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να επιτρέπουν την παράδοση πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών με μία μόνο εκτόξευση. Το Minuteman III, που είναι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος των ΗΠΑ, είναι οπλισμένος με MIRV. Η ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ντνίπρο δεν περιελάβανε πυρηνικές κεφαλές, αλλά χρησιμοποιήθηκε ένα σχεδιασμένο για πυρηνικό πλήγμα όπλο για να πραγματοποιηθεί μη πυρηνικό πλήγμα – ως συμβατικό όπλο.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη χρήση του εν λόγω πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που αποτελεί μετεξέλιξη ρωσικού πυραύλου RS-26 Rubezh, αν και η Singh αρνήθηκε να προσδιορίσει τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλου ή τις δυνατότητές του.
Ο Tom Karako, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), λέει ότι είναι πιθανόν αυτή να ήταν η πρώτη φορά που ένα MIRV χρησιμοποιείται σε μάχη.
Στο παρελθόν, τα MIRVS αφορούσαν «αποκλειστικά τις πυρηνικές κεφαλές», εξήγησε ο ίδιος.
Η χρήση αυτού του τύπου πυραύλου οπλισμένου με συμβατικές κεφαλές είναι μια κλιμάκωση της πυρηνικής απειλής της Ρωσίας, είπε ο Karako, η οποία περιλαμβάνει την πρόσφατη ενημέρωση του πυρηνικού της δόγματος.
«Πρόκειται για έναν μεγάλο πύραυλο με ικανότητα ωφέλιμου φορτίου -ενδεχομένως MIRV- και έχει τις απαραίτητες υποδοχές για σύνδεση με οχήματα που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε.
Ο Hans Kristensen, διευθυντής του Έργου Πυρηνικής Πληροφορίας στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, είπε ότι η εκτόξευση ήταν σημαντική. «Από όσο γνωρίζω, ναι, είναι η πρώτη φορά που το MIRV χρησιμοποιείται σε μάχη», είπε η Kristensen.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η χρήση από τη Ρωσία ενός νέου, μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου είναι «μια ακόμη ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη».
«Όλα αυτά [βαίνουν] προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι όλα τα μέρη να λαμβάνουν επείγοντα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο Stephane Dujarric σε τακτική ενημέρωση την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να τερματίζεται αυτή η σύγκρουση όπως έχει αποφανθεί η Γενική Συνέλευση για το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα».