Ο μετεωρολόγος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν μπόρες και καταιγίδες στην Πελοπόννησο και τα δυτικά της Κρήτης
Πτώση θερμοκρασίας μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου, την προσεχή Κυριακή, αλλά και θερμοκρασιακές εναλλαγές, το επόμενο πενθήμερο, προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου.
Ειδικότερα, σήμερα, Πέμπτη, ο μετεωρολόγος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν μπόρες και καταιγίδες στην Πελοπόννησο και τα δυτικά της Κρήτης, ενώ, από το μεσημέρι και ύστερα, ο καιρός θα βελτιωθεί, με τα φαινόμενα να επιμένουν στην περιοχή από τη Ρόδο έως και το Καστελόριζο.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 21℃ στα κεντρικά ηπειρωτικά, στους 26℃ στα νότια και από 12℃ έως και 16℃ στα βόρεια.
Στα δυτικά, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19℃ και στα ανατολικά τους 20℃, αλλά, από το απόγευμα, ο υδράργυρος στα βόρεια θα υποχωρήσει σημαντικά.
Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσίασε και την τάση του καιρού για τις επόμενες μέρες και όπως φαίνεται και στον προγνωστικό χάρτη που παρουσίασε, μετά τις 28 – 29 Νοεμβρίου, αναμένεται μία κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας, ωστόσο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο χαμηλά θα κατέβουν και πώς αυτές θα επηρεάσουν.
Πτώση θερμοκρασίας το προσεχές Σαββατοκύριακο
Εξάλλου, όπως αναφέρει το Meteo24news:
“Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η πρώτη μίνι ψυχρή εισβολή θα μας απασχολήσει το ερχόμενο ΣΚ με τις ψυχρές αέριες μάζες από την βόρεια Ευρώπη να καταφέρνουν να κατέβουν προς την περιοχή μας.
Εαν υπάρχει επαλήθευση των στοιχείων και στα επόμενα τρεξίματα των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, τότε τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το ΣΚ θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και οι τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας (μεγάλη πιθανότητα και για χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα).
Γενικότερα, σύμφωνα με το Weather Phenomena, το πρώτο ισχυρό κύμα ψύχους της περιόδου 2024/2025, που ήδη έχει προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις, αλλά και αρκετά προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται μέχρι και αύριο, Παρασκευή, να προκαλέσει ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, με τα χιόνια να καταλήγουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ιταλών μετεωρολόγων, ειδικά στις Άλπεις, πιθανόν να καταγραφεί πάνω από μισό μέτρο χιόνι μεταξύ Γαλλίας, Ελβετίας και Ιταλίας, ενώ εξίσου ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μεταξύ Σλοβενίας, Κροατίας και Βοσνίας. Επιπλέον, στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία, οι χιονοπτώσεις ενδέχεται να καταλήξουν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινές περιοχές των προαναφερόμενων χώρων, αφού οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής.
Χιονοθύελλες θα επηρεάσουν επίσης τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου η Φινλανδία θα βρεθεί στο επίκεντρο των ισχυρότερων φαινομένων, ενώ εξίσου παρόμοιας έντασης φαινόμενα αναμένονται σε πολλές περιοχές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας”.
Νέο κύμα κακοκαιρίας: Οι δύο Φάσεις
Ο καιρός θα επηρεαστεί από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα εκδηλωθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη θα διαρκέσει από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη, και η δεύτερη από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο. Αναμένονται βροχές, καταιγίδες, ισχυροί νοτιάδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ θα υπάρχει και η παρουσία της Σαχαριανής σκόνης, που θα επιδεινώσει τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια
«Καιρός τύπου “Π” δύο φορές τη νέα εβδομάδα…”
Δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές τη νέα εβδομάδα, Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή -Σάββατο φέρνουν βροχές ,καταιγίδες, πολύ ισχυρούς νοτιάδες χιόνια στα ορεινά ακόμη και Σαχαριανή σκόνη.
Οι περιοχές που θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα είναι η δυτική, η βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.
Τα χιόνια λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών θα περιοριστούν στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.
Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των δυτικών και νοτιοδυτικών ανέμων που θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ στα πελάγη.
Η θερμοκρασία θα βρεθεί 3-4 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Επίσης το επεισόδιο μεταφοράς της Αφρικανικής σκόνης δεν φαίνεται σημαντικό.
Υ.Γ : Η μεταβολή αυτή του καιρού είναι φυσιολογική για την εποχή.
Καλή εβδομάδα με υγεία!»