Θέρμανση: Καταρρίπτουμε τους πιο δημοφιλείς μύθους για να μην βγούμε εκτός budget τον φετινό χειμώνα

Θέρμανση: Καταρρίπτουμε τους πιο δημοφιλείς μύθους για να μην βγούμε εκτός budget τον φετινό χειμώνα

Όλα όσα χρειάζεται να... ξεχάσουμε για να αποκτήσουμε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τον φετινό χειμώνα ένα είναι το ζήτημα που μας απασχολεί έντονα: Πώς θα καταφέρουμε να ζεστάνουμε τον χώρο μας, χωρίς να βγούμε εκτός προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως εξοπλίζουμε το σπίτι ή το γραφείο μας με τις κατάλληλες συσκευές, πραγματοποιούμε τις απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης σε κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα, ενώ διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα λειτουργίας, το οποίο μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον.

Ωστόσο, αρκούν μόνο αυτά για να διαμορφώσουμε μια ατμόσφαιρα θαλπωρής στο σπίτι ή το γραφείο μας; Φυσικά και όχι, αφού όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους «συμμάχους» θέρμανσης που διαθέτουμε. Και ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές διαδεδομένες ανακρίβειες και μύθοι, σχετικά με την ενέργεια, την απόδοση και τη θέρμανση εν γένει, πολλές φορές ακολουθούμε μεθόδους και συμβουλές που αντί να αυξάνουμε την ενεργειακή απόδοση του χώρου μας, τελικά αυξάνουν τα πάγια έξοδα μας.

Διαβάστε επίσης: Εξελίξεις με τους τραυματίες στο Ρέντη ενόψει ΑΕΚ – Γιατί τρίβει τα χέρια του ο Μεντιλίμπαρ

Παρακάτω, λοιπόν, καταρρίπτουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με τη θέρμανση, ώστε να γνωρίζουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας.

Μύθος #1: Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο οικονομική από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Με την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να έχουν ανέβει στα ύψη, αρκετοί στρέφονται σε εναλλακτικές θέρμανσης, όπως τα κλιματιστικά, οι θερμοπομποί και οι ηλεκτρικές σόμπες. Παρόλα αυτά, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Διότι, ναι μεν η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο οικονομική από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και ένα κλιματιστικό ζεσταίνει άμεσα την ατμόσφαιρα, όμως, πόση ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσουμε, ώστε να ζεστάνουμε επαρκώς το κέλυφος μίας κατοικίας; Επίσης, το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο καύσιμο, πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά το πόσο πιο δαπανηρό είναι για ένα νοικοκυριό, εξαρτάται από τη χρήση, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η θερμαντική εγκατάσταση που διαθέτουμε, αλλά και από τις ρυθμίσεις που έχουμε επιλέξει.

Μύθος #2: Δεν ανοιγοκλείνουμε τα καλοριφέρ αλλά τα κρατάμε σταθερά σε λειτουργία

Έχει επικρατήσει η παρανόηση πως για να εξοικονομήσουμε ενέργεια από τη θέρμανση του σπιτιού, είναι προτιμότερο να έχουμε τα καλοριφέρ όλη μέρα σε λειτουργία και σε μία σταθερή θερμοκρασία, από το να τα ανοιγοκλείνουμε. Ο μύθος αυτός βασίζεται στο γεγονός πως η ενέργεια που απαιτείται για να τεθεί σε λειτουργία η εγκατάσταση, είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα καταναλώσουμε αν επιλέξουμε να διατηρήσουμε μία σταθερή θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βέβαια, είναι άσκοπο και ασύμφορο να αφήνουμε τα καλοριφέρ ανοιχτά, πόσω μάλλον όταν δεν βρισκόμαστε στο σπίτι. Εξαιρούνται, οι φορές που οι καιρικές συνθήκες επιβάλουν να παραμένουν σε λειτουργία, ώστε να μην παγώσουν οι σωληνώσεις.

Μύθος #3: Επιλέγοντας μια υψηλή θερμοκρασία ζεσταίνεται το σπίτι σε μικρότερο χρόνο

Αρκετοί θεωρούν πως αν βάλουμε σε λειτουργία το καλοριφέρ και επιλέξουμε μία υψηλή θερμοκρασία κατά την εκκίνησή του, ο χώρος θα ζεσταθεί πιο γρήγορα από ότι αν επιλέγαμε μία ήπια, όπως 18 ή 20 °C. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Πως ανεξάρτητα τη θερμοκρασία που θέλουμε να έχει ο χώρος, το μπόιλερ θα χρειαστεί τον ίδιο χρόνο μέχρι να φέρει το νερό στην επιθυμητή τιμή και έπειτα να το κυκλοφορήσει στο εσωτερικό των θερμαντικών σωμάτων. Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όταν επιστρέφουμε σε ένα παγωμένο σπίτι, είναι λίγη… υπομονή. Δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτεί η διαδικασία, για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Για να απολαμβάνουμε όλο τον χειμώνα μία ατμόσφαιρα θαλπωρής, χωρίς να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη λύση που να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση, όποτε χρειάζεται να αναγνωρίσουμε πρώτα τις ανάγκες του σπιτιού ή του γραφείου μας και να κάνουμε τις σωστές επιλογές θέρμανσης, τόσο για τον χώρο, όσο και για το budget μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ