Σε αντίθεση με τους ATACMS, οι πύραυλοι Storm Shadows και SCALP εκτοξεύονται από μαχητικά - Κατασκευάστρια των πυραύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από το 2002, είναι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA.
Η Ουκρανία εκτόξευσε σήμερα (20/11) βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow με στόχο ρωσικό έδαφος, ώρες μετά από την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS με στόχο ρωσικό έδαφος.
Ο βρετανικός Storm Shadow και ο πανομοιότυπος γαλλικός SCALP είναι πύραυλοι κρουζ. Σε αντίθεση με τους πυραύλους, η πτήση των οποίων περιγράφει μια, σε μεγάλο βαθμό, προκαθορισμένη κυκλική πορεία, οι πύραυλοι κρουζ πετούν παράλληλα στο έδαφος, σε χαμηλό ύψος περίπου 50 μέτρων.
Το 2022, περισσότεροι πύραυλοι Storm Shadow παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν για να εξοπλίσουν τα Rafale
Το πλεονέκτημά τους είναι ότι εντοπίζονται δύσκολα από τα ραντάρ. Σε αντίθεση με τους ATACMS, οι πύραυλοι Storm Shadows και SCALP εκτοξεύονται από μαχητικά. Κατασκευάστρια των πυραύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από το 2002, είναι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA. Η τιμή μονάδας ανέρχεται σε περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προμήθευσαν πέρυσι την Ουκρανία με τους πυραύλους κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύονται από ουκρανικά βομβαρδιστικά ρωσικής κατασκευής Σουχόι Su-24.
Ο πύραυλος Storm Shadow:
Όπως οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS έτσι και οι γαλλο-βρετανικοί πύραυλοι κρουζ έχουν πλήξει μόνο στόχος σε κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία. Το βεληνεκές των πυραύλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, είναι περίπου 250 χιλιόμετρα.
Το 2000 και το 2003, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρήγγειλε 90 από τους εν λόγω πυραύλους. Το 2022, περισσότεροι πύραυλοι Storm Shadow παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν για να εξοπλίσουν τα Rafale.
Οι χώρες που διαθέτουν τους εν λόγω πυραύλους:
Αίγυπτος
Γαλλία
Ιταλία
Ινδία
Ελλάδα
Κατάρ
Σαουδική Αραβία
Ουκρανία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα