Ουκρανία: Προλειαίνει το έδαφος ο Ζελένσκι; Αινιγματική δήλωση για το μέλλον του πολέμου

Ουκρανία: Προλειαίνει το έδαφος ο Ζελένσκι; Αινιγματική δήλωση για το μέλλον του πολέμου

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα»

Την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα μεγάλων ΜΜΕ της Δύσης που θέλουν την Ουκρανία να προχωρά σε εκλογές, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια δήλωση που αν μη τι άλλο φουντώνει σενάρια γύρω από το μέλλον του πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα (15/11) ότι ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα», δήλωσε στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne.

Τόνισε ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Η παραπάνω είδηση ήλθε σχεδόν ταυτόχρονα με μιαν άλλη σημαντική είδηση: Ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Επί της ουσίας, οι δυο ηγέτες προκάλεσαν περαιτέρω ρωγμές στο διπλωματικό τείχος που είχε κτιστεί ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, έπειτα από την επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του επόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πούτιν διεμήνυσε στον Σολτς πως η Δύση θα πρέπει να αποδεχτεί τα τετελεσμένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ουκρανία, εάν επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή. Κάνοντας λόγο για «νέα εδαφική πραγματικότητα», ο ηγέτης της Ρωσία κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να προβεί σε πολύ μεγάλες παραχωρήσεις.

Το γεγονός δεν εκπλήσσει, μιας κι η Ρωσία έχει θυσιάσει πολλά για να καταλάβει τις περιοχές που κατέχει σήμερα. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, με την Ευρώπη να δείχνει εξαντλημένη από τη διαμάχη της με τη Μόσχα και τις ΗΠΑ να προχωρούν σε ενδοσκόπηση, η Ρωσία μοιάζει να μην έχει λόγο να παραχωρήσει γη και ύδωρ για την ειρήνη.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα, διεμήνυσε ο Πούτιν στον Σολτς.

Επιστρέφει η ρωσική ενέργεια;

Επιπλέον, ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες εάν το Βερολίνο ενδιαφέρεται. Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας.

«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές και συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό».

Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές σταμάτησαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας το 2022.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η στάση του Πούτιν ήταν αυτή που είχε δηλώσει τον Ιούνιο, όταν είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν το Κίεβο εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε αυτούς τους όρους ως ισοδύναμους με παράδοση.

«Οι πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να εκκινούν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και, κυρίως, να εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», αναφέρει το Κρεμλίνο.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερθείς αργότερα στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δυο ηγετών, είπε ότι έδειξε βαθιές διαφωνίες για την Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι μίλησαν ήταν εξαιρετικά θετικό.

«Υπήρξαν αρκετά λεπτομερείς συζητήσεις, πρώτα απ’ όλα για το ουκρανικό θέμα, ειλικρινείς συζητήσεις… Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σύμπτωση απόψεων εδώ… υπάρχουν αρκετά βαθιές διαφωνίες, αλλά το ίδιο το γεγονός του διαλόγου είναι εξαιρετικά θετικό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ