«Δεν μας πανικοβάλλει η νίκη του Τραμπ» – Τι δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι

«Δεν μας πανικοβάλλει η νίκη του Τραμπ» – Τι δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ατζέντα για στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και μετά τη νίκη του Τραμπ. Φοβούνται όμως ότι το μέτωπο των ηγετών της ΕΕ δεν θα ειναι ενιαίο.

«Η Ευρώπη παίρνει βαθιά ανάσα καθώς ο Τραμπ επιστρέφει στην εξουσία», γράφουν οι Financial Times, σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Μόνο που δεν πρόκειται για ανάσα ανακούφισης, αλλά για άσκηση ψυχραιμίας, ώστε να αποφευχθούν κρίσεις πανικού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της οικονομικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, οι πρώτες αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μπροστά στη νίκη του Τραμπ, συνοψίζονται στην προτροπή «Don’t Panic». Μόνο που είναι ιστορικά αποδεδειγμένο – και υποστηρίζεται από επιστημονικές έρευνες –  ότι όταν κάποιος σου λέει να μη πανικοβάλλεσαι, ειδικά αν αυτός ο κάποιος έχει θέση εξουσίας, η άμεση αντίδραση του κοινού είναι να νιώσει περισσότερο άγχος, αφού αισθάνεται ότι για να του το λένε κάτι κακό συμβαίνει.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με τη διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ, είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στη διήμερη άυτπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκινάει αύριο στη Βουδαπέστη.

«Δεν βρισκόμαστε στο 2016 όπου ο Τραμπ αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη… Είμαστε πλέον πιο κατασταλαγαμένοι, έχουμε μια σαφή γραμμή για το ποια είναι η ατζέντα μας και τι να περιμένουμε», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

«Δεν πανικοβαλλόμαστε»

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να τονίσουν τόσο τη σημασία της διατλαντικής σχέσης όσο και την επιθυμία επέκτασής της, ενώ θα καταστήσουν σαφές το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ, υπεράπιση μιας εξάρτηση από τις ΗΠΑ, υπεράσπιση της πολυμέρειας και υπεράσπιση του ανοικτού εμπορίου.

 «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας»

Πάνω από όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση για συνεχή στήριξη του Κιέβου. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Οι γραμμές πάνω στις οποίες εργαζόμαστε θα παραμείνουν σταθερές: υποστήριξη προς την Ουκρανία».

«Περιμένω από τους ηγέτες να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε. «Το αν θα υπάρξουν 27 [ηγέτες] για να συνεχίσουν να εκφράζουν αυτή τη θέση είναι ένα άλλο ερώτημα», πρόσθεσε υπαινικτικά.

Πίσω από τις διπλωματικές δηλώσεις διαφαίνεται ο φόβος ότι πλάι στον δηλωμένο «τραμπιστή» πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, με τη νίκη Τραμπ θα εκδηλωθούν ανοιχτά και άλλοι ηγέτες, όπως λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο της Σλοβακίας και η Τζόρτζια  Μελόνι της Ιταλίας.  Σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την ΕΕ να χαράξει ενιαία πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ, σε μια νέα προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Φόβος στο Κίεβο

Πάντως αυτοί που είναι ήδη τρομοκρατημένοι με την προοπτική της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι οι Ουκρανοί

«Είμαι πραγματικά τρομαγμένος», δηλώνει στο Εuronews Ουκρανός δημοσιογράφος που συστήνεται ως Nτένις. Όπως εξηγεί, η μεγαλύτερη ανησυχία των συμπατριωτών του είναι  ότι ο Τραμπ, μόλις αναλάβει την εξουσία, μπορεί να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα, δήλωσε ο Ντένις. «Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας και η λαϊκιστική ρητορική του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού του ότι θα φέρει ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εντός 24 ωρών, θεωρούνται επικίνδυνα απλοϊκές και μη ρεαλιστικές», πρόσθεσε.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ φέρεται να περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία για να παραχωρήσει εδάφη ή να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ιδέα αυτή ευθυγραμμίζεται με παλαιότερες προτάσεις του στενού του κύκλου για τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, όπως περιγράφηκε από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ